Пълен провал

| от |

Масовата приватизация в Босна, довела през февруари до мощни протести, се оказа пълен провал. Причината: избран бе метод, който се смяташе за най-бърз и най-лесен – без да се помисли, че тази схема няма как да проработи, пише Дойче веле.

0,,17426032_401,00

Близо 20 години след сключването на Дейтънското мирно споразумение политическите елити в Босна са постигнали съгласие само по една точка: бързото възстановяване на капиталистическия ред. Проблемът е в това, че масовата приватизация, имаща за цел именно скоростното връщане към капитализма, доведе до почти тотална деиндустриализация и увеличи неимоверно зависимостта на Босна от вноса на стоки и услуги. Това на свой ред повиши държавния дълг на страната. При това, залагайки на масовата приватизация, Босна просто изпълни препоръките, отправени ѝ след разпада на Югославия от институции като Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Техният съвет бе да се форсира масовата приватизация с цел държавната собственост да се преобрази максимално бързо в частна. На бърза ръка стотици хиляди наемни работници получиха ваучери за дялови участия в „собствените“ им фирми – един „икономически експеримент с предимно неблагоприятни последствия“, казва Анто Домазет, професор по икономика в Сараевския университет.

Грешните решения

В какво точно се изразява провалът на босненската приватизационна политика? Според икономиста Анто Домазет, цитиран от швейцарския вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг“, проблемът е свързан най-вече с липсата на мотивация: „Работниците обикновено нямат особен интерес от провеждането на дълбоки реформи“, пояснява Домазет. Само че необходими бяха тъкмо такива радикални мерки.

Повечето приватизирани предприятия имат сходни проблеми: остарели технологии, твърде много персонал, високи разходи за труд, слаба конкурентоспособност, както и „отпадането“ на онези пазари, на които можеше да се разчита преди разпада на Югославия. С две думи: необходими бяха наистина радикални реформи. Фрагментирането на собствеността чрез ваучери превърна обаче предприятията в недееспособни структури.

Във времената на работническото самоуправление фирмите в Босна, както и в цяла Югославия, не бяха управлявани пряко от централната власт. Като един вид хибриди с елементи на планова, но и на пазарна икономика, те се радваха на относително висока степен на автономност. След разпада на Югославия приватизацията започна твърде късно – заради последствията от войната този процес стартира чак след 1997 година, а решението за раздържавяване на собствеността чрез ваучери бе взето най-вече поради факта, че този метод се смяташе за най-бърз и най-лесен. За съжаление обаче той не се отличава с особена икономическа ефективност.

Избавлението

Доста бързо пролича, че новите собственици не са в състояние да управляват ефективно и без това малкото налични ресурси. И още нещо: голяма част от тези нови собственици се оказаха твърде податливи на примамливите предложения на съмнителни олигарси и политици. След като провалът на масовата приватизация стана повече от очевиден, Босна започна да залага на публичните търгове – и на търсенето на стратегически инвеститори. Именно по този начин, изтъкват наблюдатели, бяха постигнати най-добрите до този момент резултати. Ето няколко успешни примера: дяловото участие на германската фирма „Хайделберг-Цемент“ в циментовия завод в Калкан, навлизането на турския „Хаят Холдинг“ в хартиения бизнес на концерна „Натрон“ или пък ангажиментът на „Арселор-Митал“ в стоманодобивната промишленост в Зеница.

А какво стана с предприятията, които не бяха приватизирани? Имаше опити тези фирми да бъдат санирани под държавен надзор. Но и това начинание завърши с провал. Малкото успешни изключения са предимно в сферата на отбранителната индустрия. „Отказът от приватизация обрече повечето от тези предприятия на бавна смърт“, отбелязва икономистът Анто Домазет.

 

 
 

Рецепта за кокосови гофрети

| от Росица Гърджелийска |

Роси успява да осъществи мечтата на мнозина, които страдат от различни алергии – тя успява да създаде гофрети без глутен, без лактоза и без ядки. Тайната – банани.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нейната рецепта за кокосови гофрети.

 

Нужни продукти:

3 банана;
4 яйца;
1/3 ч.ч. кокосово брашно;
2 щипки бакпулвер;
олио за гофретника.

Начин на приготвяне:

Загрейте гофретника.
Блиндирайте бананите, яйцата и кокосовото брашно.
Оставете на престои 10 мин. и блиндирайте пак.
Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Намазнете добре гофретника, изсипете черпак от сместа в него и го затворете.
Гответе няколко минутки и след това бавно започнете да отваряте гофретника. Ако гофретата е готова, би трябвало да се отвори лесно и да не залепне.

Прекрасни са сервирани с вишни и кокосови стърготини.

гофрети роси

 
 

„Дракон“ на SpaceX се скачи с международната космическа станция

| от chronicle.bg |

Товарният космически кораб „Дракон“ на частната американска компания SpaceX се скачи с Международната космическа станция ден след неуспешния си опит, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

За скачването помогнаха астронавтите Шейн Кимброу от САЩ и Тома Песке от Франция, като прихванаха капсулата с помощта на автоматичната ръка-манипулатор „Канадарм“.

Вчера възникна проблем с GPS системата на кораба, който възпрепятства приближаването му към станцията. Грешката в навигацията беше бързо отстранена и всичко мина гладко при втория опит.

„Дракон“, зареден с близо 2,5 тона товари и оборудване, излетя в неделя от космическия център „Джон Кенеди“ близо до Кейп Канаверал в щата Флорида. Оттук тръгнаха мисиите на Аполо към Луната, както и космическите совалки в периода 1981-2011 година.

Шестчленният екипаж на станцията ще приеме нова пратка в петък, този път от Русия.

След закъснялото пристигане на „Дракон“, астронавтите трябва да го отворят колкото е възможно по-скоро, за да разтоварят 40 мишки от борда му. Животните са част от експеримент за зарастване на рани.

Източник: БТА

 
 

Имат ли значение килограмите за външния вид?

| от chronicle.bg |

Когато стане дума за отслабване, повече хора разчитат на кантара да измерва резултатите им. Но тази майка и фитнес блогър доказва в Instagram профила си, че килограмите са просто цифра.

Ейдриън Осун споделя с последователите си „преди и след“ снимки на нейната драматична трансформация, която се случва благодарение на вдигане на тежести и пост. Въпреки огромната разлика в тялото й, Ейдриън губи точно 1 килограм.

„Кантарът не мери мазнините и мускулите, а показва общото тегло“, пише тя.

Тя топи мазнини и трупа мускули, а резултатите, които постига са супер впечатляващи. Разлика в теглото: точно един килограм. Може да я следвате в Instagram профила й тук.

А в галерията погледнете за каква разлика става въпрос.

 

 
 

Какво става, когато свалиш 50 килограма

| от chronicle.bg |

Да свалиш килограми не е никак лесно. Да успееш да смъкнеш 50 кг е истинско постижение. Преди да тръгнете на дългото пътешествие към красивото тяло обаче, трябва да знаете какво правите – увиснала кожа и различни здравословни проблеми са само част от рисковете, за които е добре да бъдете подготвени. Независимо дали искате да свалите 10 килограма или 100, трябва да сте наясно, че това ще промени целия ви живот.

Предлагаме ви историите на няколко жени пред „Today“. Те са свалили много килограми и разказват за нещата, които биха предпочели да знаеха, преди да започнат.