Отровният триъгълник на мафията

| от |

През последните години Камората е изхвърлила нелегално милиони тонове радиоактивни материали и индустриални отпадъци в региона между Рим и Неапол. Днес из тези земи се носи смъртоносна отрова, предава Дойче веле.

Stop Biocidio Napoli (5)

В събота десетки хиляди италианци излязоха на протест в Неапол, за да демонстрират срещу нелегалните сметища на мафията. Под проливния дъжд те скандираха „Не на Камората“ и носеха плакати срещу „биоцида“, причинен от токсичните отпадъци на Камората. Протестиращите издигаха и снимки на хора от региона, починали от ракови заболявания.

Неаполитанската мафия – Камората – изхвърля отровни отпадъци в областа Кампания от много време насам. По данни на екологичната организация „Legаmbiente“, през последните 22 години са били изхвърлени нелегално около десет милиона тона индустриални отпадъци. Регионът между Неапол и Казерта си е спечелил прозвището „Триъгълник на смъртта“. Протестното движение се оплаква особено от факта, че при изгарянето на отпадъците се отделят отровни изпарения.

schiavone_intervista_skytg24

Признанията на мафията

Камората дори не прикрива, че върши подобни неща от години. Още през 1997 бившият бос на неаполитанската мафия Кармине Скиавоне дава показания пред една анкетна комисия. Информациите обаче са били засекретени от парламента. Въпросният протокол, третиран до момента като държавна тайна, беше публикуван едва в края на октомври. „Знам от личен опит, че до 1992 цели региони в Южна Италия са били замърсявани с токсични отпадъци, идващи от цяла Европа, а не само от Италия“, заявява Скиавоне по време на изслушването си пред италианските депутати. Мафията трупа печалби от нелегалното изхвърляне на отровни отпадъци още от края на 1980-те години.

„Говорим не за хиляди, а за милиони тонове токсичен материал“, казва навремето Скиавоне и описва подробно как страховитият клан на Камората – Казалези, към който спада и самият той, контролирал бизнеса с отпадъците между Латина – на 70 км южно от Рим, и Казерта – 40 км северно от Неапол. Там били изхвърляни индустриални отпадъци от Северна Италия, но и радиоактивни материали от къде ли не, включително от Германия. От показанията му става ясно и това, че мафията е печелила много пари от бизнеса с Германия, особено след падането на Берлинската стена. Според Скиавоне, мафията поддържала контакти с Дортмунд, Мюнхен и Баден-Баден. „Ангажирани“ в този бизнес били и кметовете на всичките 106 общини в италианската провинция Казерта. Мафията можела да разчита освен това на мълчанието на множество министри и на бившия премиер Кириако Де Мита, който днес е член на Европейския парламент. Всъщност мафията продължава да върти нелегалния бизнес с отпадъците почти необезпокоявано и до днес.

biocidio-terzigno-e1373413944724

Фатални последици за жителите

Това може да има фатални последици за здравето на жителите на региона. Няма общи статистики, от които да излиза, че в Неапол и околностите му са регистрирани повишени нива на ракови заболявания. От друга страна обаче, в една от местните общини има необяснимо повишаване на броя на раковите заболявания: от 136 през 2008 на 420 през 2012. Свещеникът Маурицио Патричело, който е и активист на природозащитна организация, се възмущава от неспособността на властите да информират и ограмотяват местните граждани. „Ако държавата беше предупредила нас, живеещите в Казела и Неапол, преди 16 години, че от отровните отпадъци, складирани наоколо, можем да се разболеем от рак, то поне по-младите можеха да се изселят“, казва той пред италианското издание на „Huffington Post“. Сега обаче за мнозина е твърде късно. Впрочем не са малко и роднините на членове на Камората, които са заболели от рак.

 
 
Коментарите са изключени за Отровният триъгълник на мафията