„Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ – много супергерои, много кино

| от |

Това лято и пролет, по пример на няколко предишни години, боксофисът отново принадлежи на супергероите. Но с тези актьори, ефекти, истории и динамика е трудно да си представим нещо друго. Хитът на пролетта определено е един и той е „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ или както обичат някои да го наричат някои – „просто Отмъстителите 2“.

„Просто Отмъстителите 2“ пристига 3 години след първата си част и ако някой е почивал и го е чакал, значи е пропуснал другите продукции на Marvel, което е жалко. Първо, защото те са адски добри и второ, защото събитията в тях са навързани като едно голямо кълбо и може да имате доста неясноти. Казано по-така, Marvel прави онова, което британският Doctor Who и разни други продукции, искат да направят от доста време насам – да свържат филмите със сериалите, киното с телевизията, с интернета и всичко да изглежда като един гигантски паралелен свят. Marvel са от малкото, които реално успяха да направят това и да се задържат във висока позиция. Феновете на комикси и супергерои получиха така чаканото възраждане на техните любимци и го получиха добре. Защото злощастните опити за филми за супергерои станаха доста в последните години, като „Дявол на доброто“, „Зеленият фенер“ и „Фантастичната четворка“.

Avengers 2

Новият Батман и Железния човек върнаха вярата ни в мрачните или забавни мъже, които пазят света от голямото страшно зло и се подвизават под фалшива самоличност. Филмите за супергерои вече не са просто някакви лековит историйки с много пукот и шумотевица, които имат за цел да забавляват подрастващите. Най-отдадените фенове на Marvel следят старта на поредицата, защото това си е една гигантска поредица, откъдето и да го погледнеш, през 2008-ма с първия „Хълк“. За съжаление малко след това Едуард Нотрън се отказва от ролята на зеленото чудовище и бива заменен от Марк Ръфало… Той пък напоследък е доста зает, но ако се вярва на слуховете, още един филм за Хълк, но с Ръфало може и да има. Да видим. До тогава се задоволяваме с Тони Старк, Тор, Капитан Америка и Черната вдовица – първите имат по два или три филма, а дамата се очаква да бъде филмирана отделно.

Но ако искате да видите оригиналните Отмъстители за последно като ансамбъл, то съветвам ви да гледате „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“. Историята започва оттам, откъдето я е оставил Капитан Америка в последния филм за него – „Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител“ и агент Колсън и компания в сериала „Агентите на ЩИТ“, както вече казах – да, всичко е навързано. Тоест, ХИДРА (голямото зло, с което всичко започва) е превзела ЩИТ, Фюри е мъртъв или изчезнал, ЩИТ не съществува и злото властва над Земята, но го прави в сянка. Отмъстителите са в пълен състав – Железния човек, Черната вдовица, Ястребово око, Хълк, Тор и Капитан Америка и се борят срещу обичайните гадняри. Всичко си тече по старо му, докато не се появява Ултрон – изкуствен интелект, който има за цел да засели планетата с роботи, които да заменят хората. Проблемът – Ултрон е нов, умен и интерактивен – той е навсякъде и никъде. Любимата ни част – изпълнението на Джеймс Спейдър в ролята. Не виждате лицето му, но гласът му е повече от досатъчен. Макар че, актьорите са имали възможност да гледат Спейдър в действие, тъй като му се налага да илюстрира Ултрон нагледно. В първия снимачен ден, кастът бил толкова впечатлен от него, че дори го аплодирал.

Avengers 3

Освен това в този филм хората най-после ще имат честта да се запознаят и с Новите Отмъстители – близнаците Куиксилвър и Червената вещица, Вижън – Пол Бетани прави дебют за ролята и за вселената на Marvel, както и дългоочакваният Сокола ще се влеят заедно в редиците на супергероите. Антъни Маки, който играе Сокола, прави наистина кратко появяване, но пък запомняемо.

Феновете имаха притеснения, че това ще е последният филм на Робърт Дауни Джуниър за Marvel, но може да спите спокойно, г-н Тони Старк ще се появи в последните две части на Отмъстителите – Avengers: Infinity War – Part I и Avengers: Infinity War – Part II, които ще са финала и трябва да се появят през 2018 и 2019 година.

Avengers 1

До тогава очаквайте още един Тор, още един Капитан Америка, една Черната вдовица и доста сериали, разбира се. Лично ние препоръчваме поредицата, която Netflix започна с Marvel начело с Daredevil – очаква се техните сериали да се срещнат с Отмъстителите. Но всичко е в сферата на „може би“. И ако това не ви е достатъчно, то винаги може да си пуснете „Пазители на галактиката“ – още едни супергерои от вселената комиксовия гигант. Неговите части предстоят, пък и заради Крис Прат, Рокет и Грут си заслужава да се гледа поне няколко пъти.

Avengers 6

Както вече казах – вселената на Marvel е огромна, цветна, необятна и добре направена. DC Comics се очаква да ги догонват. Надяваме се, да започнат да го правят от догодина с новия си Батмат. До тогава сме на вълна Железния човек и Хълк.

Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ е в кината от петък.

 
 
Коментарите са изключени за „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ – много супергерои, много кино