Откриха заразени със СПИН след кръводаряване в Пловдив

| от |

Болни от СПИН мъже са били диагностицирани, след като дарили кръв в Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. И при двата случая става въпрос за млади мъже, които не са знаели, че са заразени. След като резултатите от анализа на кръвта показали, че тя е опасна, незабавно е унищожена и не е стигнала до пациентите.

Бързите тестове с кръв от пръста, които се правят преди всяко даряване, не могат с категоричност да докажат дали даден продукт е заразен, или не. Затова СПИН-ът при мъжете е открит при анализите след като те вече са дарили кръв, обясниха лекари. От Регионалната здравна инспекция в Пловдив категорично увериха, че опасната кръв не е стигнала до пациентите, предаде БНТ.

д-р Милена Коларова, РЗИ – Пловдив: ”Преди преливането на кръвта тя задължително се изследва не само за ХИВ, но и за хепатит В, хепатит С и сифилис и всяка инфектирана банка се унищожава.”

С тези два случая заразените в Пловдив от началото на годината до края на юли стават общо 12.

д-р Милена Коларова, РЗИ – Пловдив: “Осем са мъжете и четири жените. Тези хора са в активна възръст. Най-младият пациент, който е диагностициран с ХИВ, е на 18 години, а най-възрастният на 35.”

От здравната инспекция допълниха, че през летния сезон и в края на отпуските, се забелязва значително увеличение на броя на хората, които след морето, решават да се изследват за СПИН в анонимния кабинет в Пловдив.

 
 
Коментарите са изключени за Откриха заразени със СПИН след кръводаряване в Пловдив