Откриха големи запаси с питейна вода под океанското дъно

| от |

Водните резерви под морското дъно са с обем пет пъти по-голям от този на сладководните езера на планетата и могат да се окажат жизненоважни за бъдещите поколения, съобщиха австралийски учени.
2

Резервите от вода, която е леко солена, под морското дъно край Австралия, Китай, Северна Америка и Южна Африка се изчисляват на 500 000 куб. км, твърди Винсънт Пост от австралийския университет „Флиндърс“.

Това е сто пъти повече от извлеченото от подземни резервоари през миналия век, уточни той.

Публикуваните в сп. „Нейчър“ резултати са получени по водоносни данни, събрани по време на нефтени проучвания.

По данни на ООН всеки трети човек на планетата живее в държава с умерен или сериозен недостиг на вода, а приблизително половината от човечеството ще бъде засегнато от този проблем до 2030 г.

„Чрез комбинирането на тази информация показваме, че прясната питейна вода под морското дъно не е нещо необичайно, не е аномалия, която може да бъде забелязана само при определени обстоятелства“, поясняват специалисти.

Депозитите от питейна вода са се формирали преди стотици хиляди години, когато морското равнище е било много по-ниско и зоните, които сега се намират под океана, са били изложени на валежи. Разбира се, топенето на ледници също е оказало влияние, допълват специалистите.

 
 
Коментарите са изключени за Откриха големи запаси с питейна вода под океанското дъно