Откриха българския Лувър

| от |

Bulgarski-Louvre

България вече има модерен Национален музей на изобразителното изкуство.Въпреки че все още в него няма картини, новата сграда на българския Лувър днес беше показана в завършен вид. От първите стъпки за преструктуриране на бившата сграда на Техническия музей в съвременен изложбен център са минали 15 години.

Очаква се през септември новият музей да отвори врати за посетители. Дотогава комисия с председател академик Светлин Русев ще продължи да работи за подбора на произведенията, които ще бъдат част от експозицията. Министърът на културата Петър Стоянович представи пред БНР усилията, които са полагани в последните 15 години, и заслугите на седем министри на културата, музеят да стане факт. На бъдещите министри той пожела:

Да завършат колкото е възможно по-бързо южното крило, за което са осигурени средствата, и да изберат успешно подходящо име на бъдещия национален музеен комплекс, за което от утре съм обявил национален конкурс, за да може нацията и гилдията да изберат едно подходящо име, което да е малко по-раздвижено и артистично.

Завършени са три от крилата на Националния музеен комплекс, известен като Българския Лувър. Те бяха представени от министъра на културата Петър Стоянович. По думите му музеят е възможно да заработи за посетители и гости на столицата още през тази есен. Стоянович изрази мнение, че е най-добре музейният комплекс да заработи като една голяма Национална художествена галерия.

В сградата има уникални технически решения. Климатичната система за първи път в подобна сграда в България е разположена по подовете на изложбените зали.

 
 
Коментарите са изключени за Откриха българския Лувър