Откриха 68-мия фестивал в Кан

| от |

Снощи беше открито едно от най-бляскавите европейски кино събития за годината – кино фестивалът в Кан.

473182884

Тази година за първи път от 28 години насам фестивалът беше открит от филм режисиран от жена. Лентата „С високо вдигната глава” на французойката Емануел Берко даде старт на фестивала. В него една от главните роли се изпълнява от легендата на френското кино Катрин Деньов, а филмът разказва за бурното тийнейджърство на младо момче изпратено в поправителен дом.

Тази година е и една от малкото, в които европейският фестивал обръща гръб на по-комерсиалното и американското кино и съответно повечето заглавия, които ще бъдат показани са европейски такива. Фестивалът се открива с френски филм от няколко години насам и ще бъде закрит от такъв – филмът „Лед и небе“ на режисьора Люк Жаке. Това ще се случи на 24 май, когато ще бъдат раздадени и наградите „Златна палма”.

На червения килим на откриващата церемония присъстваха, както екипът на „С високо вдигната глава”, така и актрисите Джулиан Мур и Наоми Уотс, филмите с тяхно участие ще бъдат показани в част от филмовата програма. Там бяха също така Джейк Гиленхал, Карли Клос, Джон Леджънд и Натали Портман, която ще покаже режисьорския си дебют на фестивалът. Филмът „A Tale for love and darkness” е по биографичен роман на писателя и журналист Амоз Оз, а Портман играе ролята на майка му.

A tale for love and darkness

В конкурсната програма ще се включат общо 19 филма, повечето режисирани от азиатски или европейски режисьори. В нея участва и новата филмова версия на шекспировата пиеса „Макбет” с Майкъл Фасбендър и Марион Котиар.

kinopoisk.ru

Извън конкурсната програма ще бъдат показани още над 20 нови филма, като най-комерсиалният от тях е новата част на постапокалиптичния трилър за Лудия Макс – „Лудия Макс: Пътят на яростта”, за който Vanity Fair написаха, че е „най-доброто нещо, което може да гледате това лято”. Очаква се документалният филм „Ейми” на режисьора Асиф Кападиа, който разказва за живота на певицата Ейми Уайнхаус и е правен със съдействието на нейното семейство, да предизвика най-много позитивни критики, тъй като е едно от най-чаканите заглавия и е едно от малкото заглавия, които ще се включат в програмата Midnight Screenings.

Начело на комисията на фестивала тази година са режисьорите и сценаристи братя Коен. Самите те имат четири награди „Оскар” и една „Златна палма” от 1991 година. Водещ на церемония ще бъде френският актьор и музикант Ламбер Уилсън. Той, Джулиан Мур и Джоел Коен позираха със „Златна палма” на откриването.

Atmosphere - The 68th Annual Cannes Film Festival

Тази година фестивалът в Кан отдава почит на актрисата Ингрид Бергман по повод 100-годишнина от рождението й и затова официалния плакат на фестивала е именно с нейния облик. Много от критиците вече обясниха, че това е може би един от най-добрите кинофестивали от години, заради изключително прецизната и добра селекция на таз годишните филмови заглавия.

Най-интересните моменти от откриването на фестивала вижте в нашата галерия.

 
 
Коментарите са изключени за Откриха 68-мия фестивал в Кан