Отговорните да бъдат наказани!

| от |

Докладът на американския Сенат за изтезанията, извършени от ЦРУ, е ужасяващ. Подходът към задържаните е бил още по-жесток, отколкото бе известно, пише Дойче веле. Отговорните политици трябва да бъдат наказани, коментира Михаел Книге.

На човек му спира дъха, дори само ако набързо прелисти доклада на американския Сенат за изтезанията над задържани лица, вършени по времето на управлението на Джордж Буш. Докладът щателно описва как държавата, която се смята за стожер на човешките права и демокрацията, систематично е нарушавала собствените си принципи. Непоносимо е да четеш за практики като „ректално хранене“ и „ректално хидратиране“. Или за това как са изтръгвани показания от задържаните – с пистолет, опрян в главата, или със заплахи за убийство на децата им. Докладът напомня за сцени от мафиотските телевизионни сериали. И всичко това е извършвано по заповед на американското правителство.

Омаловажаване на изтезанията

Ужасяващо е, че дори след публикуването на доклада все още се водят дискусии дали т.нар. „интензивни методи на разпит“ могат да бъдат окачествени като изтезания или не. Сенатор Даян Фейнстейн дава точен отговор още в предговора на доклада: „Затворниците на ЦРУ са били изтезавани според всички установени значения на този термин“. Още по-зловещо звучат изявленията на някои бивши и действащи политици, които оправдават практиките на изтезания, като твърдят, че тези методи били ефикасни.

Това е плесница за правовата държава, защото първо, докладът катогорично опровергава ефикасността на изтезанията. И нещо, което е още по-важно – в една демократична и правова държава няма и не бива да има място за никакви изтезания. Дори и в такава извънредна ситуация, в която без съмнение се намираха САЩ след унищожителните атентати от 11 септември 2001 година. Изтезанията като средство за изтръгване на информация подкопават правовата държава и я приравняват с целите на ектремистите, които искат да я унищожат.

Политическа подкрепа

Затова докладът трябва да има политически и юридически последици. Както правилно заяви Даян Фейнстейн, Конгресът най-сетне трябва да забрани официално прилаганите методи за разпит по времето на Джордж Буш. Защото сега действащата забрана на изтезанията се основава на декрет на президента Барак Обама и може да бъде отменена от следващия президент на САЩ. Освен това отговорните политици трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност. Защото порочните практики не са изникнали от нищото, а са провеждани с изричната юридическа и политическа подкрепа на тогавашното правителство. Ненапразно Джордж Буш обичаше да описва себе си като „The Decider“ или човекът, който взема решенията. И той действително е отговорен за тези решения.

 
 
Коментарите са изключени за Отговорните да бъдат наказани!