От терора – в политиката?

| от |

С политическа активност сепаратистите от ЕТА искат да ускорят мирния процес в страната на баските. През 2011 г. организацията обяви край на терора. Но и тогава, и днес малцина вярват в искреността на намеренията й, предава Дойче веле.

Трима забулени с бели кърпи мъже седят на една маса. Над главите им е окачан плакат със символа на ЕТА – брадва, около която се увива змия. С това видеопослание терористите от сепаратистката организация обявиха края на въоръжената си борба. Видеото е от 22 октомври 2011 година. Оттогава изминаха почти три години и животът в страната на баските се промени. Политиците и съдиите вече ходят без бодигардове, а полицията не претърства колите за взривни устройства. Испанското министерство на вътрешните работи смята, че не повече от дузина терористи все още действат активно в нелегалност. От време на време ЕТА напомня за себе си с някое комюнике. Сдаването на оръжията напредвало; организацията искала да се посвети сега на политиката, пише в последното.

Депутатът от Баската националистическа партия Айтор Естебан изобщо не взема насериозно безбройните комюникета на сепаратистите. „Това е като един вид край на порции. ЕТА би следвало да ускори темпото, а и всичките й декларации са всъщност само начин отново да вдига шум в медиите. Чиста проба театър. Те никога на казват това, което мислят, така че за какво „разграждане на структури“ може да става дума?!“, изтъква депутатът.

Терористи в политиката? Не!

Всички политици в страната на баските катогорично изключват възможността терористи от ЕТА да навлязат в политическия живот. За това си има партии, казват те. Айтор Естебан отправя критика и към испанското правителство. Облекчения в режима за изтърпяване на наказанията за терористите от ЕТА и амнистията биха могли да променят развитието на цялата организация, смята той. Вместо това, правителството затяга допълнително режима за изтърпяване на наказанията. „Досега в сила беше следното правило: който се дистанцира от ЕТА, поиска прошка от жертвите и е готов да ги обезщети, може да разчита на облекчен режим за изтърпяване на наказанието. Има много затворници от ЕТА, които изпълняват всички тези условия, но правителството отказва да ги помилва“, казва Айтор Естебан.

Социалистическото правителство на Хосе Луис Родригес Сапатеро навремето разработи дори програма за срещи между жертви и терористи, с надеждата да внесе разцепление в сепаратистката организация. Испанските консерватори прекратиха тази програма, след като спечелиха изборите през 2011 година. Макар че много граждани в страната на баските възприемаха програмата на социалистическото правителство като знак за възможно помирение в разтърсваното от терора общество.

Комюникетата на ЕТА – нулева роля

По принцип нито ЕТА, нито нейните комюникета играят някаква роля в страната на баските. Баското националистическо правителство отдавна работи по програма за бъдещето на страната без терор и настоява за нов автономен статут. За разлика от дебата за независимост в Каталуния, националистическото правителство иска да привлече в преговорите всички партии. „Ние искаме ново начало. Да започнем на чисто и да търсим общото помежду си. Само молим другите партии да не блокират диалога. Народната партия вече каза: „не“. Въпреки това можем да намерим общо решение. Който иска да е испанец, нека да си бъде испанец. А баските да си останат баски. Имаме нужда от общо становище“, казва Айтор Естебан.

Всъщност, страната на баските е автономна и значително по-независима от централното правителство в Мадрид в сравнение с другите испански региони. Жертвите на терора обаче отхвърлят подобни преговори. Кармен Ладрон де Гевара е адвокат на сдружението на жертвите на тероризма в страната на баските. Тя настоява ЕТА да сътрудничи на правосъдието, вместо да пише нови комюникета. „Над 300 от общо 857 убийства на ЕТА остават неразкрити. В повечето случаи евентуалните извършители са в нелеганост. Дори и т.нар. „разкаяли“ се терористи не сътрудничат на правосъдието. Само в един-единствен случай терористът призна всичко – в кои атентати е участвал, кои са съучастниците му и кой е взривил бомбата. Един-единствен“, казва Кармен Ладрон де Гевара.

 
 
Коментарите са изключени за От терора – в политиката?