От розова панделка към розово… бельо!

| от |

Световният месец за борба с рака на гърдата стартира днес в Bra Clinic в София

Над 46 000 жени в България са с рак на гърдата. Днес, 1 октомври, е денят, в който можем да им окажем, ако не финансова, то поне морална подкрепа. С розова панделка! Почти три десетилетия тя е символ на борбата с рака на гърдата.

photo 2 (3)

От тази година обаче към розовата панделка се присъединява и… розовото бельо! Идеята е на модната марка Bra Clinic, която стартира една от най-позитивните кампании срещу рака на гърдата. Тя е под мотото „Докосвам = побеждавам!“ и зад нея стои също инициативата „За живота“ под патронажа на Йорданка Фандъкова. Идеята е да се напомни, че не повече от 3 минути месечно отнема докосването на гърдите под душа, за да се победи ракът на млечната жлеза. Открита навреме, болестта е лечима в над 97% от случаите! Кампанията има за цел да даде и практични съвети как точно се прави „докосването“ и как се избира подходящият сутиен, който не вреди на бюста. Bra Clinic е първият бутик за бельо, в който консултантите са обучени от специалисти онколози.

photo 3 (2)

През октомври от всеки закупен розов сутиен в Bra Clinic ще се даряват по 2 лв. за целите на инициативата „За живота“.

Искате ли да се усмихнете? Тогава гледайте видеото, за да разберете как сами да преглеждате гърдите си и да откриете нещо, което ще ви накара да се усмихнете 🙂

„Розовият“ октомври

За пръв път през 1985 г. AstraZeneca обявява октомври за месец за борба с рака на гърдата. Много козметични и модни марки също започват свои кампании, като най-мащабните са на Estee Lauder и Avon. В началото идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварната болест. Днес Международният месец на розовите панделки активира кампании, които имат за цел не само да информират, но и да помогнат на жени с рак на гърдата чрез благотворителност.

В цифри

  • Всяка година само в Европа се откриват 321 000 нови случаи на рак на гърдата, а 124 000 жени умират от това заболяване.
  • Всяка година от рак на гърдата в България умират около 1000 жени.
    През последните 20 г. болните от рак на гърдата у нас са се увеличили с 42%.
  • Всяка осма жена е в риск.
  • Ракът на гърдата е най-разпространената причина за смъртта при жените от 45 до 55 г.
  • Заболяването се среща и при мъже! Но те са само 1% от случаите.

photo 1 (3)

 
 
Коментарите са изключени за От розова панделка към розово… бельо!