От любов към парите

| от |

„През последната година на Уолстрийт бонусът ми беше 3,6 милиона долара и бях ядосан, защото не беше достатъчно голям. Бях на 30 години, нямах деца, нямах дългове за плащане, нито някакви благотворителни цели в главата. Исках повече пари поради същата причина, поради която алкохолик иска още една чашка – бях зависим.“ Така започва своя текст в „Ню Йорк Таймс“ бившия брокер на Уолстрийт, Сам Полк.

1
Сам Полк започва работа на Уолстрийт на 22 години, като стажант в „Credit Suisse“ . Влиза в индустрията с мечта за бонус от 225 000 долара, това е разказът на Майкъл Луис в книгата“Liar’s Poker“. Той самият е изумен, че въобще успява да постигне това, тъй като студентския живот, който води не обещава такова нещо (студ, алкохол, наркотици, побоища и кражби).

Когато свършва лятото и неговият стаж също приключва, той се връща в университета и завършва последната година. След това се връща на Уолстрийт в „Bank of America“, след като три седмици, всеки ден, e тормозил директора по телефона да му даде шанс. След една година работа получава бонус от 40 000 долара. И тогава се чувства страхотно („за първи път да изтегля пари, без да проверя колко имам на сметка“ ) докато не научава, че брокер, който е само 4 години по-възрастен от него е бил нает от „Credit Suisse“ за 900,000 долара. През това време Полк вече една година е чист, не пие и не взема наркотици.

През следващите няколко години Полк „работи като маниак“, след което получава оферта от Citibank за заплата от 1,75 милиона долара годишно за период от 2 години. „Започнах да излизам с красива блондинка и наех апартамент на „Bond Street“ за 6000 долара на месец.“ По това време Полк е на 25 години и може да отиде в който си поиска ресторант в Манхатън.

„Въпреки това бях разкъсван от завист. В офиса всички брокери седят заедно, от стажанти до директорите. Така че, когато човекът до вас печели 10 милиона, 1 или 2 милиона и не изглежда толкова сладко. Независимо от това, аз бях развълнуван от моя прогрес „, пише Полк.

2

Преди кризата през 2008 -ма, Полк прави най-големият си удар и това е най-вече благодарение на това, че не казва на своите клиенти (хора, които нямат милиони в банка) за неминуемият крах на фондовата борса. След това се разочарова от себе си.

„Зависимостта от богатството е описана от социологът Филип Слейтър в книга от 1980-та, но тази теория получава много малко внимание от изследователите. Както алкохолици които карат пияни, зависимостта от богатството също може да изложи всеки на опасност. Пристрастността към богатство, на някои, ги прави все по-отговорни за това, което се случва с някога великата ни държава. Пристрастените към парите са отговорни за огромното и токсично неравенство между богатите и бедните и за унищожаването на средната класа. Само пристрастен към парите би помислил, че е оправдано да получи компенсация от 14 милиона долара, както се случи с изпълнителения директор на McDonald’s, Дон Томсън през 2012 -та, а неговата компания публикува брошура за своите служители, в която описва как човек да оцелее с минимална заплата. Само пристрастен към богатството би спечелил стотици милиони долара като мениджър на хедж-фонд и след това да лобира да се остави данъчен пропуск, който позволява той да плаща по-малък данък от секретарката“, обяснява Полк .

В крайна сметка Полк си тръгва от Уолстрийт, когато иска от шефове да му дадат бонус от 8 милиона долара, вместо 3.6. Те са съгласни, но само при условие че той подпише договор да остане на работното си място още няколко години. Полк се отказва и напуска Уолстрийт .

 
 
Коментарите са изключени за От любов към парите