От днес влизат в сила новите санкции на пътя

| от chronicle.bg |

От днес влизат в сила всички текстове от Закона за движение по пътищата, които предвиждат много завишени и нови санкции, съобщава Нова тв. За шофиране с превишена скорост в населено място глобите изглеждат така:. При нарушение с между 31 и 40 км/ч санкцията е 400 лв., с над 40 км/ч – 600 лв. и над 50 км/ч – 700 лв.

При същото провинение, но извършено извън населено място увеличението на санкциите също е двойно. Над 30 км/ч от 150 лв. глобата вече е 300 лв., съответно 400 лв. за скорост с над 40 км/ч над позволената и 600 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч над 50 км/ч.

Санкциите за шофиране след употреба на алкохол също за завишени и променени. Те започват при стойности между 0.5 и 0.8 промила – 6 месеца без книжка и парична глоба от 500лв. Над 0.8 промила в кръвта биха ви лишили от правоуправление за година, а отказ от тест с дрегер или кръвна проба се наказват с 5000 лв. и три години без книжка.

Едно от най-коментираните нововъведения е възможността да бъдем наказани със сваляне на регистрационната табела на автомобила. Това ще се случва при шофиране без книжка, при употреба на алкохол над 0.5 промила, при употреба на наркотици или отказ от проверка на дрегер или кръвна проба.

Участието в т.нар. незаконни гонки вече ще е престъпление. То ще се наказва с парична глоба от 3000 лв. и отнемане на книжката за срок от една година. При повторно провинение годините стават три, а санкцията – 5000 лв.

При влизане в изрично затворени участъци глобата също е значителна 1000 лв. и отнемане на документите за три месеца.

Бяха премахнати и текстовете, които позволяваха пешеходците, блъснати от автомобил на пешеходна пътека, също да носят отговорност.

Подобно тълкувателно решение на отменените текстове дойде и от Върховния касационен съд и ако трябва да обобщим с едно изречение тази промяна – то пешеходецът не може да носи вина при подобни инциденти.

„Не виждам реални ефекти от новите текстове в Закона за движение по пътищата. Половината от тях се бият помежду си. Отменят стари текстове и с нищо не допринасят за нещо ново”, заяви в „Събуди се” на Нова тв Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

 
 
Коментарите са изключени за От днес влизат в сила новите санкции на пътя