От 1.00 часа тази нощ износът на електроенергия от България е спрян

| от chronicle.bg |

Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова от 1.00 часа тази нощ износът на електроенергия от България е спрян. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БНР и Фокус.

Мярката се налага поради продължаващите тежки зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия.

Жечо Станков заяви, че износът ще бъде възстановен, когато обстановката в региона се нормализира.

„Ограниченията ще продължат докато обстановката, не само на територията на страна, а и в региона, се нормализира, за да няма някакви сътресения и изкушения от това да има проблеми в нашата система. На енергийната борса държавните предприятия продължават да продават количества, макар и малко занижени, като това нещо предварително е обсъдено и с ЕК, по време на този период количествата да бъдат понижени – централата ни в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-Изток 2“ подават по 50 мегавата към централата.

Съответно, предвид това, че борсата функционира вече значително време, има достатъчно други количества, които се продават на борсата и това й е създало ликвидност – има, както добра цена, така и добри количества към момента, въпреки че част от количествата, от страна на държавните централи, бяха насочени към доставките на НЕК, за да може да се захранват битовите потребители“, коментира Станков.

Целта на забраната за износ на електроенергия, която влиза в сила от днес, е да се гарантира сигурността на доставките за нашата страна, подчерта той и заяви, че голямото натоварване преди дни е показало, че електроенергийната система у нас е в добро състояние.

„Благодарение на инвестициите, както в преносната система, така и в централите, за които отговаря Министерството на енергетиката, са в добро състояние и могат да издържат такива пикове, даже имаше и резерви, които бяха изнасяни, извън страната. Така че, мисля, че сигурността на гражданите, което ни е най-важно, и доставките, са гарантирани и не би трябвало да има каквито и да е притеснения“, добави той.

Заместник-министър Станков каза още, че след като обстановката се нормализира, ще бъде анализирана цялата ситуацията, резервите и системата.

 
 
Коментарите са изключени за От 1.00 часа тази нощ износът на електроенергия от България е спрян