Осветиха параклис на Свети Дух над Благоевград

| от |

Параклис на Свети Дух бе осветен днес в мемориала „Памет и вяра“ над Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

В местност „Заева поляна“ от две години се издига и 33-метров православен кръст. Така с освещаването на парклиса, комплексът доби завършен вид, до него е прекарана и екопътека, тръгваща от парк „Ловен дом“. Водосвета отслужи Неврокопският митрополит Серафим, подпомаган от още 6 свещеници от региона.

Церемонията бе част от празничната програма по повод 102-годишнината от освобождението на Благоевград. В града освен избори, днес се чества и годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. А защо честването на тази годишнина не бе отложена за друга дата обясни кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време откриването тържествената сесия в зала „22-септември“.

„Аз смятам, че подобен въпрос не би трябвало да има. Преди 102 години тези, които са си давали живота за нашата свобода не са знаели, че ние не може да си управляваме страната като хората и на 5 октомври трябва да има предсрочни избори“, каза градоначалникът и допълни, че не винаги може да направиш нещо за страната си с пушка в ръка, а днес може да го направим и по друг начин – като гласуваме. Пожелавам си след 5 октомври да живеем в държава, в която има много повече национални празници и много по-малко дни на национален траур“, пожела градоначалникът.

Десетки се изкачиха с автобуси, автомобили или пеша до мемориала, за да присъстват на освещаването на параклиса, изписан отвътре с великолепни библейски сюжети и икони на светци. Гости на водосвета бяха кметът д-р Атанас Камбитов, областният управител Димитър Димитров, общински съветници и много граждани.

Избирателната активност в Първи МИР-Благоевград е доста ниска, в 10.30 часа тя е едва 5.63 на сто. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Осветиха параклис на Свети Дух над Благоевград

Повече информация Виж всички