Остра реакция в Гърция и България на изявление на Ердоган – „Тракия е нашата жива история в Европа“

| от |

Screenshot_15

Остра реакция в Гърция и България предизвикаха думи на турския премиер Реджеп Тайп Ердоган на предизборен митинг в Кешан. Ердоган е заявил, че турска територия е гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна и Херцеговина, пише Фокус.

„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Варадар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”, заявил Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан.

В Гърция това изявление на Ердоган е било оценен като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите.

„Турският премиер се опитва да разшири турските завоювания и искания на целия балкански регион”, пише вестник „Та Неа”, а „Имерисия“ коментира: „Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”. За останалите медии в Гърция, основната новина била, че Ердоган е сложил и Скопие в Тракия.

Изданието посочва, че двете държави вече започнали да изглаждат отношенията и да установяват нова връзка, далеч от националистическите и иредентистки изявления от двете страни. Все пак подобни изявления създават нови бразди по пътя към решаването на проблемите. Ердоган създаде ново охлаждане на гръцко-турските отношения, което се смята за особено неприятно в момента, тъй като идва три дни след посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Атина.

„По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия”, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани”, пише „Та Неа”.
От гръцкото външно министерство реагирали остро на изявлението, което, според вестника, е припомнило за изявлението на бившия албански премиер Сали Бериша, който говорел за Албания с територии в Македония, Гърция и Косово.

„Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция”, заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.

Изданието посочва, че не било за първи път Ердоган да предизвиква подобни реакции. През октомври негово изказване по време на посещение в Призрен предизвика остри реакции в Сърбия. Тогава заяви, че „Косово е Турция и Турция е Косово”, посочвайки близките връзки между турската и косовската страна.

В изявление на говорителя на Министерството на външните работи на България, по повод изказване на министър-председателя на Турция Реджеп Таийп Ердоган в гр. Кешан, се казва: Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа.

Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат.
Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост.

 
 
Коментарите са изключени за Остра реакция в Гърция и България на изявление на Ердоган – „Тракия е нашата жива история в Европа“