Оставка, консултации и върнат мандат в един ден

| от |

В един ден бе приета оставката на правителството на Пламен Орешарски, състояха се консултации при президента Росен Плевнелиев и бе връчен и върнат проучвателен мандат от ПП ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Денят започна с 3-часово обсъждане на оставката на кабинета „Орешарски“. В 12.15 часа за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители в НС. 180 от тях гласуваха „за“, против бяха 8 и 8 се въздържаха.

ostavka

След парламентарна криза, продължила близо година и белязала 42-то НС с липса на кворум, политически скандали и нападки в пленарната зала, и отсъствие, както на широка подкрепа за правителството, така и на конструктивна опозиция, днес разискванията по оставката на кабинета протекоха изключително спокойно и трезво.

Народните представители, които подкрепяха кабинета „Орешарски“ отчетоха от трибуната постиженията на правителството, както и работата, която са свършили в парламентарните комисии. Управляващите и опозицията се спряха на допуснатите грешки, както и на тежките задачи, които предстоят на следващото НС и правителство.

В последните си думи като премиер, от трибуната на НС Пламен Орешарски заяви, че за него управлението е било чест и отговорност. Той припомни факта, че борсовите индекси на страната за изминалата година са се повишили с рекордните 40% за ЕС. Той отново повтори тезата си, че би предпочел да чува повече конструктивни крити към програмата, която изпълнява.

Взаимоотношенията между БСП и ДПС не позволиха по-голяма устойчивост, заяви Орешарски след гласуването на оставката. Той отвърна, че все пак и към днешна дата е чувствал подкрепата на двете партии, но винаги е казвал, че ще подаде своята оставка, когато няма как да изпълнява своите задължения. „Това време дойде“, обясни Орешарски и отбеляза, че не счита, че пресконференция на ДПС е изиграла ключова роля за самата оставка.

Три часа след като бе приета оставката на правителството на Орешарски, Плевнелиев свика консултации с парламентарно представените политически партии. На консултациите присъстваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов, лидерът на ДПС Лютви Местан, на консултациите не присъства никой от партия Атака.

След консултациите Плевнелиев направи изявление, в което посочи, че е ясно за всички, че е необходима актуализация на бюджета и на НЗОК. „Моля да се загърби политическото противопоставяне и да се направи в интерес на пациентите, в интерес на общините, за ускоряване на еврофондовете, а не фалиране на бенефициентите, за отпушване на замразените плащания и т.н. Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи обективен, не политически, а професионално експертен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете“, заяви Плевнелиев.

Второ, необходимо е НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация. Трето, поставих въпроса за състоянието, в което ще остави това Народно събрание БНБ. Важно е в предстоящите месеци да имаме работеща централна банка, която да бъде източник на доверие. Решаването на тези три въпроса е неотложно, изисква работещо НС и надпартийно и национално отговорно поведение, каквото очаквам от всички парламентарно представени политически сили в последните дни на това НС. Не бива да отлагаме, не бива да разчитаме на следващото НС, добави Плевнелиев. Утре ще направя и обръщение към НС, съобщи още той.

По Конституция основната задача на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори, а не взимането на заеми, за което настоява президентът Плевнелиев.

След изявлението, Плевнелиев връчи проучвателен мандат на ПП ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов, той съответно го върна. Предстои на 25 юли президентът да направи обръщение в НС и следобед да връчи проучвателен мандат на втората по численост парламентарно представена политическа сила – Коалиция за България. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Оставка, консултации и върнат мандат в един ден