Оста Русия – Турция през Евразия

| от |

Пепе Ескобар, Asia Times

Зрелищният край на газопровода „Южен поток“ и началото на „Турски поток“ ще даде силен отзвук в цяла Евразия за доста дълго време. Ето за това е Новата голяма игра в Евразия.

Преди няколко години Русия създаде „Северен поток“, който вече функционира, и „Южен поток“ в проект, за да заобиколи Украйна като транзитна страна за преминаване на газа. Сега Русия предложи нова изгодна сделка на Турция да заобиколи „неконструктивния“(според Путин) подход на Европейската комисия (ЕК) относно Третия енергиен пакет на Европа, който забранява на една компания да контролира целия цикъл на добив, транспорт и продажба на енергийни ресурси.

От 5 години насам аз следя войната между конкурентните газопроводи „Южен поток“ и „Набуко“. „Набуко“ беше смазан по пътя, а „Южен поток“ може евентуално да бъде възкресен, единствено ако на ЕС му дойде акълът (за което не можем да се надяваме).

Русия пак ще построи газопровод под Черно море, но той ще бъде пренасочен към Турция и ще транспортира същото количество газ като „Южен поток“. Да не говорим, че Русия ще построи нов централен хъб за втечнен природен газ в Средиземноморието. Освен това „Газпром“ не е похарчила 5 милиарда долара напразно за финансиране и проектиране. Пренасочването има смисъл за бизнеса. Турция е вторият най-голям клиент на „Газпром“ след Германия, много по-голям от България, Унгария и Австрия, взети заедно.

Русия разработва още унифицирана мрежа за разпространение на газ, която може да доставя природен газ от всяка точка в Русия до всеки хъб по руските граници.

Русия има още едно доказателство за реалния си растеж на пазара в бъдеще в Азия, по-специално в Китай, а не в страхливия, намиращ се в стагнация, опустошен от икономии и ограничения и политически парализиран Европейски съюз. В развиващото се стратегическо отношение между Русия и Китай Русия ще допълва Китай, най-вече в големи инфраструктурни проекти, като строеж на язовири и изграждане на газопроводи. Това е трансевразийски бизнес с остър геополитически подход, който не е подчинен на политика на идеологии.

Руска „загуба“? Наистина ли?

Турция също направи удар. Не само със сделката с „Газпром“. Москва ще изгради ядрена централа в Турция и ще има по-силно сътрудничество в търговията и туризма. Преди всичко Турция е почти член на Шанхайската организация за сътрудничество, а Москва активно подкрепя нейното членство.

Това означава, че Турция ще получи привилегирована позиция на голям хъб едновременно за евроазиатския икономически пояс и за новия китайски път на коприната. ЕС да блокира Турция? Турция гледа на изток. На ход е евроазиатска интеграция.

Вашингтон опита много усърдно да създаде нова Берлинска стена от Балтика до Черно море, за да „изолира“ Русия. Вашингтон никога не предвиди, че Путин ще отговори именно през Черно море.

Турция от дълго време си е поставила за цел да се установи като задължителен енергиен кръстопът от изток на запад – като през територията й преминава както иракски петрол, така и газ от Каспийско море. Петролът от Азербайджан вече тече през Турция през газопровода БТД (Баку – Тбилиси – Джейхан), иницииран от Бил Клинтън и Збигнев Бжежински. Турция ще бъде кръстопът и ако някога бъде построен и транскаспийския газопровод, който ще доставя природен газ от Туркменистан до Азербайджан, който след това ще бъде транспортиран до Турция и накрая до Европа.

Путин с един-единствен ход успя да направи, така че глупавите санкции на ЕС да навредят на Европа. Германската икономика вече понася щети заради загубата на руски бизнес.

Брилянтната „стратегия“ на ЕК се върти около Третия енергиен пакет на ЕС, според който газопроводите и природният газ в тях трябва да бъде собственост на различни компании. Целта на този пакет винаги е била „Газпром“, който е собственик на тръбопроводите в много държави в Централна и Източна Европа. Целта вътре в целта винаги е била „Южен поток“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Оста Русия – Турция през Евразия