ОССЕ разполага с 11 дни, за да стабилизира Украйна

| от |

Само с 11 дни разполага ОССЕ, за да стабилизира ситуацията в Украйна – нейният проект предвижда уреждането да приключи до президентските избори в тази страна на 25 май, пише „Росийская газета“.

Действащият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер заяви, че ОССЕ е започнала осъществяването на „пътна карта“ за излизане от украинската криза. Дори той самият обаче не е сигурен, че задачата е изпълнима, твърди руският официоз и цитира швейцарския държавник: „Всички са наясно, че „пътната карта“ не дава никаква гаранция, но си струва да опитаме“.

osce159418685

„Пътната карта“ съдържа четири точки: отказ от насилието, разоръжаване, национален диалог и президентски избори, напомня руският официоз. Сред мерките по реализирането й той посочва евентуална амнистия за участниците в протести, помощ от страна на ОССЕ за деескалация на конфликта и посредничество в преговори на Киев със сепаратистите, кръгли маси с участие на противоборстващите страни, които според Буркхалтер ще се състоят още в близките дни.

Съпредседател на кръглите маси и представител на ОССЕ в предстоящите преговори ще бъде германският дипломат Волфганг Ишингер, посочва печатът. На фона на украинската криза той прикани в интервю за медии от Германия „да се укрепва трансатлантическата солидарност“ и същевременно се обяви против идеята за изолация на Москва, катo призна за „необходимо участието на руското ръководство в решаването на голям брой международни въпроси“, добавя „Росийская газета“.

Първата кръгла маса в рамките на украинския национален диалог ще се състои във Върховната рада още днес. Ишингер вече пристигна в Киев, информира „Комерсант“.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че Киев е готов да обсъди пет въпроса: „конституционната реформа, децентрализацията на властта, борбата с корупцията, икономическата и хуманитарната политика“. И.д. президентът Олександър Турчинов уточни, че са поканени „регионалните елити, чийто стремеж е мирно решаване на проблема“. „А спрямо онезиа, които продължат с оръжие в ръце да тероризират региона (Източна Украйна), ще продължи антитерористичната операция“, заяви и.д. държавният глава.

Руското външно министерство призова вчера Киев да отмени „наказателната акция“ в Югоизточна Украйна, да изтегли оттам въоръжените си формирования, „да спре сплашването на населението“, посочват всекидневниците.

„Пътната карта“ на ОССЕ предвижда разследване на всички насилствени действия в Украйна напоследък. Радата създаде вече временна следствена комисия във връзка със смъртта на украинци в Одеса, Мариупол и други югоизточни градове. Освен това в Украйна са изпратени компетентни експерти, за да събират нелегални оръжия от местните хора, пише „Комерсант“, като се позовава на Андрей Келин – руския посланик в ОССЕ.

Според Келин „пътната карта“, която още не е публикувана официално, ще остане в сила и след изборите на 25 май. Осъществяването й обаче до голяма степен зависи от обстановката, в която ще протече вотът, и от това дали Москва ще признае резултата, отбелязва вестникът и напомня условията, поставени от Путин: Киев да спре силовия натиск срещу Югоизточна Украйна, да освободи проруските активисти и да гарантира конституционна реформа.

Фактически, ако тези положения от „пътната карта“ не бъдат осъществени, Москва може да не признае изборния резултат. А ако Русия обяви вота за нелегитимен, а „федералистите“ в Украйна го бойкотират, Западът може да сметне това за опит изборите да бъдат провалени. А САЩ и ЕС вече предупредиха, че при това положение може да наложат икономически санкции на Москва.

Но дори успешно начало на процеса не означава, че осъществяването на „пътната карта“ ще продължи изцяло според плана. Украинското външно министерство заяви вчера пред Интерфакс, че не е съвсем доволно от инициативата на ОССЕ, защото в нея липсват „ангажименти, които да поеме Русия“, допълва „Комерсант“.

Ситуацията в Украйна не обещава успех в „разоръжаването“ и „спирането на насилието“. Твърде съмнително е дали днешните киевски власти могат да изпълнят тези точки от „пътната карта“.

Трудно е да си представим кой има авторитета да убеди всички страни в украинския конфликт да сложат оръжие, коментира „Московский комсомолец“.

Киевското ръководство – „хора с капаци на очите, живеещи във властта на собствените си химери, не могат или просто не желаят да склонят на диалог“, заявява пред вестника политологът Николай Работяжев. Според него Киев не планира да спре „военните си действия“ в Югоизточна Украйна, а „да върне с насилие в състава на Украйна Донецка и Луганска област“, обявили независимост.

Москва трябва да подчертае, че подкрепя идеята за диалог в Украйна, защото иначе ще се озове в задънена улица – ако признае новите „независими републики“ и ги приеме във федерацията, това ще доведе до нови санкции и непредсказуеми последици. Ако пък не предприеме нищо, може да пострада нейният имидж – убиват руснаци в Югоизточна Украйна, а Русия не се намесва, смята експертът.

В случая ОССЕ е ключова организация и е важно тъкмо тя да урежда украинския конфликт, а не примерно НАТО, ЕС или Русия. ОССЕ обединява сега всички тези страни, изтъква германският аналитик Александер Рар, цитиран в материала.

Според него Украйна трябва да се превърне във федерация, защото „няма перспективи за мирна подяла на страната“ – „Западът не желае да „пусне“ източните региони и чехословашкият сценарий тук е невъзможен. И външните играчи като САЩ няма да допуснат това“.

Донецка и Луганска област преговарят в момента за обединяване, но евентуалната бъдеща федерация Новоросия никога няма да получи международно признание и едва ли ще бъде приета в състава на Русия, предрича „Утро“.

Разцепи ли се Украйна, очаква я сериозна политическа, икономическа и социална катастрофа. След време обаче Киев може да получи уникален шанс да излезе от днешната икономическа и политическа безизходица. За сметка на загубите откъм територия и население ще се повиши етническата и социалната еднородност.

Киев няма да харчи и държавни средства за издръжка на икономически слаби региони, които ще спадат вече към бъдещата Новоросия. Самата нова федерация едва ли ще спечели нещо – ще има шанс за икономическо и политическо партньорство единствено с Русия и Беларус, прогнозира „Утро“.

 
 
Коментарите са изключени за ОССЕ разполага с 11 дни, за да стабилизира Украйна