Основните етапи от кариерата на Ердоган

| от |

Основните етапи от кариерата на турския ислямо-консервативен премиер Реджеп Тайип Ердоган, избран вчера за президент на Турция на първия тур на изборите:

Образование

Роден е в скромен квартал на Истанбул на 26 февруари 1954 г. в много набожно семейство от окръг Ризе (североизточна Турция). Учил е в религиозно училище и е продавал сладкиши на улицата, за да плаща уроците си. Страстен любител на футбола, полупрофесионален играч през 70-те години, завършил икономически науки в университета Мармара (1981г.) От 1976 г. се присъединява към движението на политическия си ментор Неджметтин Ербакан, който 10 години по-късно става първия премиер ислямист на Турция.

Дебют в политиката

Военният преврат на 12 септември 1980 г. го изважда от политиката до 1983 г., когато Ербакан създава Партията на благоденствието (Рефах). Ердоган става неин ръководител за Истанбул през 1985 г.

Избран за кмет на Истанбул на 27 март 1994 г., той печели голяма популярност заради ефикасното си управление. След слизането от власт на Ербакан, принуден от военните да подаде оставка през 1997 г., през 1998 г. Ердоган е осъден за подстрекателство към расова и религиозна омраза, изключен е от политическия живот и хвърлен за четири месеца в затвора през 1999 г. Осъден е за това, че на митинг през декември 1997 г. рецитирал поема, според която „джамиите са нашите казарми, минаретата наши байонети, куполите наши каски и вярващите – наши войници“.

Към властта

През юли 2001 г. Конституционният съд му разрешава да се върне в политиката. На 14 август 2001 г. той създава Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и става неин председател. ПСР печели парламентарните избори през ноември 2002 г., но Висшата избирателна комисия заявява, че Ердоган не може да стане премиер. Той иска от дясната си ръка Абдуллах Гюл да изпълнява функцията във времето, докато организира собственото си избиране на частични избори, в които може да участва благодарение на поправките, приети от доминирания от неговата ПСР парламент. Ердоган става премиер на 11 март 2003 г.

Единайсет години царуване

С три последователни мандата – ПСР печели парламентарните избори и през 2007 и 2011 г., Ердоган слага край на продължителен период на правителствена нестабилност. Неговата партия печели 12 избора за 12 години управление. По време на неговото управление турската икономика бележи период на силен растеж до 2011 г., след която той спада. Ердоган приема нов подход към кюрдския въпрос, извършва важни реформи, изисквани за процеса на присъединяване към ЕС и през октомври 2005 г. започнаха преговорите за членство в съюза. Преди всичко той вкара в пътя армията, извършила четири държавни преврата за половин век.

Опозицията обаче го обвинява в авторитарен и ислямистки уклон и упреква в корупция режима му. През юни 2013 г. той брутално смазва протестите. Правилата на ПСР ограничават мандатите му до три, но той иска да продължи да управлява като държавен глава. На 1 юли ПСР го избра за кандидат-президент.

На 10 август той бе избран за президент на първи тур на първите преки президентски избори в Турция.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Основните етапи от кариерата на Ердоган