Основната заплаха за националната сигурност е трафикът на хора

| от chronicle.bg |


Трафикът на хора е основна заплаха за националната сигурност на България. Около това становище, след представени доклади от НРС и военното разузнаване, се обединиха участниците в КСНС, свикан от президента Плевнелиев – премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, също така и председателите на парламентарните групи.

В резултат Министерският съвет ще предложи мерки за оптимизиране на структурите в сектор „Сигурност“ и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност. Очаква се нов план за действие в ситуация на мащабна бежанска и миграционна вълна по която и да е българска граница.

„Опасността от терористични действия в Европа се засилва. Европейски граждани взимат участие във военните действия на страната на „Ислямска държава“ и други терористични групи. Те пренасят своя опит и радикални идеи в родните си в родните си страни, а това засилва допълнително заплахите от тероризъм“, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Според него продължаващата неспособност на ЕС да опазва външните си граници е предпоставка за влошаване на ситуацията. Плевнелиев се обяви за общи европравила за справедливо решаване на миграционния проблем.

Брюксел вече предложи да бъдат създадени приемни центрове в балканските страни, които не членуват в съюза.

Държавният глава посочи още, че България няма достатъчни ресурси да се справи и със засилващите се киберзаплахи. Последният пример е в блокираните сайтове на институциите по време на местните избори.

 
 
Коментарите са изключени за Основната заплаха за националната сигурност е трафикът на хора