Още за “Оскар 2014”: номинации, реакции, очаквания

| от | |

Изненадват ли ни тазгодишните номинации за Наградите на филмовата академия на САЩ? Съвсем не.
Best pic

Без съмнение номинираните филми и изпълненията на актьорите, участващи в тях, са най-значимите за изминалата година и съвсем заслужено попадат сред отбраната селекция на финалната права.
1

С най-много номинации (общо десет) могат да се похвалят две заглавия, а именно “Американска схема” (American Hustle) на Дейвид О. Ръсел и “Гравитация” (Gravity) на Алфонсо Куарон. Те имат както номинация да най-добър филм на годината, така и за повечето от останалите големи категории. С девет номинации след тях остава филмът на Стив Макуин “12 години в робство” (12 Years a Slave), също номиниран и за най-добър игрален филм. Останалите от общо девет заглавия в тази категория са: “Вълкът от Уолстрийт” (The Wolf of Wall Street), “Капитан Филипс” (Captain Phillips), Dallas Buyers Club, Тя е глас (Her), “Небраска” (Nebraska) и „Филомена“ (Philomena).
2

Номинираните актьори в главна мъжка роля са следните: Крисчън Бейл, Брус Дърн, Леонардо ди Каприо, Чиюетел Еджиофор и Матю Макконъхи, а сред дамите съревнованието ще е между: Ейми Адамс, Кейт Бланшет, Сандра Бълок, Джуди Денч и Мерил Стрийп.
Dallas Buyers Club soundtrack album cover

За най-добър режисьор, както читателите на Chronicle.bg вече вероятно са разбрали, са номинирани Дейвид О. Ръсел за “Американска схема”, Алфонсо Куарон за “Гравитация”, Александър Пейн за “Небраска”, Стив Маккуин за “12 години в робство” и Мартин Скорсезе за “Вълкът от Уолстрийт”.
2

Първите реакции и предположения кой ще надделее в тези категории не закъсняха в световните медии. Сред безспорните фаворити е за спечелване на Оскар за игрален филм, както и на отличие за главна мъжка роля, е вече отличената със “Златен глобус” лента “12 години в робство” и респективно Чиюетел Еджиофор във водещата роля. От друга страна “Американска схема” може да се похвали с огромна популярност и интерес от страна както на публиката, така и на експертите, споделиха филмови критици в прякото предаване на номинациите на “Хъфингтън пост”.

Надпреварата при жените ще е също така ожесточена, тъй като отново номинираните дами са големи имена във филмовата индустрия, които за пореден път демонстрират своите феноменални умения чрез изпълненията си. За Мерил Стрийп това е осемнадесета поредна номинация, но за фаворит в тази категория по-често е посочвана Кейт Бланшет.
oscars-nominations

В първите отзвуци на номинациите за главна мъжка роля Леонардо ди Каприо бе споменат почти тихомълком въпреки страхотното му изпълнение във “Вълкът от Уолстрийт,” докато изглежда, че трудната роля на Матю Макконъхи, въплътил се в хомофоб, болен от СПИН, наистина е събудила интереса на критиците. Несъмнено огромната трансформация, която актьорът е преживял, за да пресъздаде успешно тази роля, заслужено би му донесла наградата.

actor

Сред номинираните режисьори отново срещаме някои от най-големите имена на филмовите среди. Мартин Скорсезе със своя единствен Оскар и множество номинации досега изглежда винаги остава встрани на наградите на филмовата академия и много си задават въпроса дали “Вълкът от Уолстрийт” ще му овенчае заслужените му успехи със статуетка. Големият сблъсък в тази категория обаче според много ще е именно между Алфонсо Куарон (“Гравитация”) и Стив Макуин (“12 години в робство”).

1

За мнозина номинациите бяха труднопредсказуеми предвид многото висококачествени филмови изпълнения през изминалата година, но всъщност не са и съвсем изненадващи. А дали ще сме изненадани по време на 86-тата церемония по връчването на наградите предстои да разберем на 2-ри март.

Автор: Антония Георгиева

 
 
Коментарите са изключени за Още за “Оскар 2014”: номинации, реакции, очаквания