Още два дни номинирате „Човек на годината“

| от |

header2012

До 31 октомври всеки може да номинира своя кандидат в годишните награди за човешки права на Българския хелзинкски комитет.

Всеки може да номинира личност, неформална група или регистрирана в България организация заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2012 — октомври 2013 г.

Подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране, са достъпни насайта www.humanoftheyear.org.

„В последните години изборът на носител на първата награда „Човек на годината” предопределя важни последващи развития в обществото. Тази година залогът е по-висок от всякога преди”, кaза адв. Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК и председател на журито на наградите.

Наградата „Човек на годината“ се присъжда за постъпки или практики, които са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност.

Наградата могат да получат и хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Така номинации за защита правата на животните и опазване на природата, например, също са допустими.

Наградите „Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символно признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота. Награждаването ще е на тържествена церемония в София на 10 декември – Международният ден на правата на човека.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2013@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица” №7, за Български хелзинкски комитет. Ще бъдат разглеждани номинациите, получени до 31 октомври 2013 г. включително. Гласуването за наградата на публиката ще се проведе онлайн от 1 до 30 ноември.

Тази година журито е в състав: председател Маргарита Илиева; и членове – Иван Бедров, Марин Бодаков, Тaтяна Ваксберг, Христо Комарницки, Петко Петков, Яна Бюрер Тавание, Мими Фурнаджиева.

[infobox color=“blue“]През 2012 г. в наградите „Човек на годината” допуснатите номинации бяха 32. Гласовете, дадени онлайн при определяне на наградата на публиката, бяха близо 7500. Участниците в природозащитните протести на Орлов мост през 2012 г. бяха отличените с голямата награда „Човек на годината”. Двете втори награди бяха за Асоциацията на европейските журналисти – България и природозащитника Тома Белев. Бяха връчени и три специални награди: Росен Босев взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България, Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест, а ЛГБТ активистът Радослав Стоянов беше обявен за „Активист на годината“. Носител на „Наградата на публиката” – събралият най-много гласове при онлайн гласуването, стана независимият сайт за разследваща журналистика „Биволъ“. За месец гласуване тази номинация събра 1200 гласа.[/infobox]

 
 
Коментарите са изключени за Още два дни номинирате „Човек на годината“