Осем града, в които може да пиете невероятно кафе

| от | |

През XV век арабите са първите, които култивират кафе. През 1843 година французин изобретява първата широко разпространена еспресо машина, пише в свой материал CNN. След тези две ключови изобретения обаче много неща са се променили. “Все повече хора се интересуват от къде пристига кафето им и как протича процеса на бране и печене”, споделя новозеландския бариста шампион Ник Кларк, работещ в Уелингтън. “В наши дни много фактори влизат в направата на чаша хубаво кафе. Индустрията трябва да се промени, за да може да задоволи нарастващите изисквания на потребителите.”

Най-добрите дестинации са тези, където кафето не е просто добро, а невероятно.

Лондон

London

Австралийци отвориха първите кафенета, специализиращи в правенето на еспресо като Flat White и Kaffeine преди десетина години и много бързо се развиват оттогава. “Лондон има да извърви дълъг път, преди да стане града с най-добро кафе, но се развива с впечатляващо темпо. Радвам се, че мога да съм част от тази култура”, споделя Естел Брайт, главен бариста в Caravan

Най-доброто, което можете да си поръчате в Лондон: капучино или flat white

Най-добри кафенета: Източен Лондон се слави с най-качественото кафе – Allpress, Climpston, Sons, Caravan

Мелбърн

Melbourne

“Кафе културата в Мелбърн е просто невероятна”, споделя Пийт Ликата, световен бариста шампион. Кафето е неразделна част от живота в Мелбърн. Дотолкова, че в града се провежда ежегодна експозиция на кафе.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Пиколо Лате Най-добри кафенета: “Почти е невъзножно да попаднеш на лошо кафе в Мелбърн”, добавя Ликата

Ако сте истински ценители може да посетите Axil Coffeehouse, Auction Rooms и Dead Man Espresso

Рейкявик

Reykjavik, Iceland

Скандинавците са втори по консумация на кафе на глава от населението след датчаните. Сред тях пък най-много кафе пият финландците, следвани от исландците. “Доскоро кафенетата в Рейкявик бяха фокусирани по-скоро върху храната”, казва Кристин Тора, бариста в исландския институт Kaffitar “Хората си поръчваха кафе с кекс и стига кексът да е добър, кафето не ги интересуваше особено. Преди около 25 години обаче нещата се промениха и хората започнаха да обръщат повече внимание на кафето”

Големите търговски марки не се представят много добре в Исландия. За сметка на това малките кафенета пък са много успешни.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Лате или Капучино

Най-добри кафенета: Kaffitar, Stofan и Kaffismidja

Рим

Rome

Кафето до такава степен е част от културата в Италия, че е рядкост да се срещне човек, който да не обича напитката. Може да ви се стори трудно за вярване, но невинаги е можело да се намери качествено еспресо в Италия. Критиците често негодуват, че италианците не искат да използват новите техники за правене на кафе. В Рим обаче е трудно да попаднете на лошо кафе.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Еспресо

Най-добри кафенета: Rosati, Sant’ Eustachi и Giolitti

Сингапур

Singapore

“Кафето винаги е било неразделна част от живота в Сингапур, но отскоро използване новите техники за направата на еспресо”, споделя Джовена Лун, работещо в местното Cafe Hopping Singapore. “Местните са се вманиачили по рисуването с пяна на лате-то. Това е станало критерии за хубавото кафене

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Лате, Мока или Капучино

Най-добри кафенета: Stranger’s Reunion, Dutch Colony, Bukit Timah, Chye Seng Huat Hardware

Сиатъл

Seattle

Ако в Щатите трябва да се посочи град, който се отличава с кафето си – това ще е Сиатъл. Веригата Starbucks е само малка част от местната кафе култура. “Кафето е течното щастие в Сиатъл”, споделя Джошуа Бойт от Victoria Coffee Roasters, едно от любимите места на любителите на кафе в града. “Комбинацията от безброй кафенета и любовта към напитката на всички, живеещи тук ни превръща в уникално място”

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Еспресо, капучино

Най-добри кафенета: Victoria Coffee Roasters, Empire Espresso, Seattle Coffe Works

Виена

Vienna, Austria

Кафенетата са толкова важна част от виенската култура, че даже са добавени в списъка на UNESKO за нематиериално наследство. Но кафе-познавачи като виенския блогър Ламеен Абдул-Малик от From Coffee With Love признава, че стандартът на кефето в тези обичани институции, където хората идват да си говорят, четат вестници и да ядат щрудел, изостава в кафе технологиите и обслужването. Може би не за дълго. “Откакто през 2012 Виена беше домакин на Световното Бариста състезание и нови, независими магазини за кафе започнаха да отварят, качеството на еспресо напитките се повишава постоянно.” казва Абдул-Малик.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Еспресо, капучино в кафетата от нов стил. Или виенски меланж (подобно на капучиното, но обикновено със сметана отгоре) в традиционна кафе къща.

Най-добри кафенета: Абдул-Малик препоръчва Caffe Couture, Essenti или Coffee Pirates. В Demel сервират традиционно кафе и невероятни кейкове.

Уелингтън, Нова Зеландия

wellington-nz-vertical-gallery

В този град кафето се е превърнало в неофициална национална напитка. “Жителите на Уелингтън добре познават своето кафе и и стандартът е много висок,” казва Кларк. “Градът е също доста малък; връзката между клиенти и професионалистите е много добра и това помага на индустрията на да расте и да се развива.”

 

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Flate white.Това е религия.

 

Най-добри кафенета: Трудно може да намерите лошо кафене в Нова Зеландия. И все пак едни от най-добрите в Уелингтън са Flight Coffee Hangar, Memphis Belle.

 
 

Рецепта за Агнес хапки

| от Росица Гърджелийска |

Росица работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Днес ви предлагаме рецептата й за Агнес хапки.

Нужни продукти:

за блата:

100 гр масло – на стайна температура
100 гр кокосова/кафява захар
50 гр смлени лешници
50 гр смлени бадеми
50 гр оризово брашно
3 белтъка
ванилия

за глазурата:

3 жълтъка
80гр кокосова/кафява захар
ванилия

За тази рецепта може да пробвате кокосовата захар, тъй като тя се разтваря по-бързо от кафявата.

Начин на приготвяне:

Разбивате маслото и захарта, докато получите пухкав, светъл на цвят крем.

Прибавяте към него ядките и брашното и разбърквате. Ще стане много гъсто.

В друг съд, с чисти и подсушени бъркалки на миксер, започвате да разбивате белтъците на сняг.

Бавно прибавете белтъците към тестото и разбъркайте внимателно.

Изсипете в намазнена силиконова форма и печете около 25 мин на 170 градуса.

Оставете да изстине и през това време направете глазурата.

Разбийте жълтъците със захарта и ванилията до получаване на много гъста и лепкава смес.

Изсипете върху блата и печете още около 5-10 мин на 150 градуса.

Оставете да изстине напълно и след това нарежете на малки квадратчета.

рецепти, агнес хапки

 
 

Ясна е причината за избухващите телефони на Samsung

| от chronicle.bg |

Фиаското с избухващите устройства Samsung Galaxy Note 7 се дължи на проблем с батерията. Това сочат резултатите от разследването по темата.

Galaxy Note 7 беше замислен като конкуренция на последния iPhone, но се наложи всички устройства да бъдат изтеглени заради безброй сигнали за подпалени телефони.

Изтеглянето струва на компанията около 5.3 милиарда долара и навреди на репутацията на южнокорейския технологичен гигант.

В понеделник компанията обяви, че проблемът с избухващите телефони е причинен единствено от батериите – няма проблем със софтуера или хардуера.

Причина са грешки в дизайна и производството, които са се отразили на батерията.

Докладът от разследването посочва, че проблемите са свързани с недостатъчно изолационен материал в батерията и дизайн, който не дава достатъчно пространство за безопасно разполагане на електродите на батерията.

Samsung обяви, че поема отговорност за провала.

Компанията не обяви името на доставчиците на батериите, но миналата година те бяха идентифицирани като филиала Samsung SDI и китайската Amperex Technology. Технологичният гигант не планира да предприема правни действия срещу тях, а приема отговорността за действията си.

Samsung’s Note 7 се появи на пазара през август 2016 година като устройство, конкуриращо iPhone на Apple.

През септември обаче се наложи да бъдат изтеглени 2.5 милиона устройства заради оплаквания с прегряване и избухващи батерии.

 
 

Джеймс Макавой: Добър британски вкус

| от |

Джеймс Макавой е британското секси чудо на модерното кино. Той е различен и по един начин хашлашки приятен не само за гледане, но и за опитване във всякакви форми. Макавой е от тези актьори, които ти се струва, че са изключително специфични, но когато го изгледаш в пет различни роли, разбираш, че този иначе дребен мъж с добри обноски, може да изиграе всичко. И той наистина го прави.

От влюбен мъж, през професор, до настървен до пръсване его маниак Макавой може да се похвали с многообразна и пъстра филмография в британското и американското кино.

От комерсиални блокбастъри до адаптации по Ървин Уелш той се раздава на екран и винаги е удоволствие да бъде гледан.

Роден в Глазгоу, Шотландия, кариерата на Джеймс Макавой започва през 1995-а с британския трилър The Near Room, след като се запознава с актьора Дейвид Хаймън. Тогава Джеймс е на 16 и кариера в актьорството не му се струва чак толкова атрактивна. Вместо това, кандидатства в Кралските военоморски сили и бива приет веднага. В крайна сметка някъде там се включва и Кралската консерватория на Шотландия и Макавой избира нея. Докато завърши образованието си през 2000 година британецът е направил няколко участия в сериали и дори работи по cheese хоръра „Басейнът“.

След това кариерата му поема лек и плавен подем, може би заради таланта му, и той снима сериалите „Децата на Дюн“ и „Играта“ за ВВС, който по-късно е адаптиран и на филм с Бен Афлек и Ръсел Кроу. Участва и в британската версия на Shameless в цели два сезона. Някъде там се запознава с бившата си вече съпруга Анн-Мари Дъф и продължава бавния си и приятен поход из британското кино.

Големият пробив на Макавой идва през 2007-а, когато играе главната роля във великолепния „Изкупление“, адаптация по романа на Иън Маккелън. Ролята му носи номинации за БАФТА и Златен глобус и купчина други награди. Печели му и приятел в лицето на Бенедикт Къмбърбач и му отваря вратите към необятното кино на Холивуд.

От там насетне Макавой подбира ролите си внимателно. Играе в нискобюджетния секси шедьовър „Транс“ на Дани Бойл и същевременно приема ролята на младия професор X в новите версии на X-men. Той играе доктор и активист в „Последният крал на Шотландия“, редом до Форест Уитакър, което му носи БАФТА за изгряваща звезда и същевременно е циничен и арогантен комарджия в романтичния „Пенелопе“.

И всички тези роли му стоят чудесно.

Макавой е единственият актьор, който е обмислян да изиграе мистър Дарси в адаптацията на „Гордост и предрасъдъци“, но в крайна сметка играе първообраза на персонажа – единствената любов на Джейн Остин – Том Лефрой – в „Да бъдеш Джейн“.

Джеймс Макавой е вкусен за пробване във всичко – от романтика до трилър.

А дори и за тези, които нямат чак толкова големи изисквания към диапазона на актьорите на голям екран, могат да си отдъхнат – Джеймс Макавой е просто адски секси. Освен че може да изиграе всичко, може да ти поднесе чай гол и да го направи с финеса на джентълмен и вида на арогантен и възбуждащ коцкар. Малко са като него, затова се радваме, че той съществува.

От тази седмица може отново да го гледате на кино. Този път в трилъра на М. Найт Шамалан „На парчета“. Там Макавой отново се раздава и играе цели четири образа и го прави забележително. Не, че някога сме се съмнявали.

И докато се подготвяте за трилъра на М. Найт, в който Джеймс може и малко ще ви стресне, ви предлагаме част от чудесните му роли. Защото няма нищо по-добро от атрактивен британец в хубаво кино.   

Вижте ги в галерията горе.

 
 

Трейлър за втория сезон на новия „Voltron“

| от chronicle.bg |

Хайде малко носталгия.

Netflix и DreamWorks Animation обявиха премиерната дата на „Voltron Legendary Defender“. Всички серии от втория сезон излизат на 20 януари тази година.

DreamWorks Animation пресъздават легендарния анимационен сериал за онлайн дистрибутора Netflix. Продуценти на класическото и любимо на милиони предаване са Жаким Дос Сантос и Лорън Монтгомъри – и двамата от „Легендата за Кора“.

Ролите ще се озвучават от: Кимбърли Брукс като принцеса Алура, Рийс Дарби като Коран, Джош Кийтън като Широ и черния лъв, Тайлър Лабайн като Хънк и жълтия лъв, Джереми Шада като Ланс и синия лъв, Бекс Тайлър-Клаус като Пич и зеления лъв и Стивън Юн като Кейт и червения лъв.

Оригиналното „детско“ дебютира в САЩ през 1984 и става поп-културен феномен. През 1986 година излиза Voltron: Fleet of Doom. Следват два неуспешни опита сериалът да бъде възобновен – през 1998 и 2011.