Осем града, в които може да пиете невероятно кафе

| от | |

През XV век арабите са първите, които култивират кафе. През 1843 година французин изобретява първата широко разпространена еспресо машина, пише в свой материал CNN. След тези две ключови изобретения обаче много неща са се променили. “Все повече хора се интересуват от къде пристига кафето им и как протича процеса на бране и печене”, споделя новозеландския бариста шампион Ник Кларк, работещ в Уелингтън. “В наши дни много фактори влизат в направата на чаша хубаво кафе. Индустрията трябва да се промени, за да може да задоволи нарастващите изисквания на потребителите.”

Най-добрите дестинации са тези, където кафето не е просто добро, а невероятно.

Лондон

London

Австралийци отвориха първите кафенета, специализиращи в правенето на еспресо като Flat White и Kaffeine преди десетина години и много бързо се развиват оттогава. “Лондон има да извърви дълъг път, преди да стане града с най-добро кафе, но се развива с впечатляващо темпо. Радвам се, че мога да съм част от тази култура”, споделя Естел Брайт, главен бариста в Caravan

Най-доброто, което можете да си поръчате в Лондон: капучино или flat white

Най-добри кафенета: Източен Лондон се слави с най-качественото кафе – Allpress, Climpston, Sons, Caravan

Мелбърн

Melbourne

“Кафе културата в Мелбърн е просто невероятна”, споделя Пийт Ликата, световен бариста шампион. Кафето е неразделна част от живота в Мелбърн. Дотолкова, че в града се провежда ежегодна експозиция на кафе.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Пиколо Лате Най-добри кафенета: “Почти е невъзножно да попаднеш на лошо кафе в Мелбърн”, добавя Ликата

Ако сте истински ценители може да посетите Axil Coffeehouse, Auction Rooms и Dead Man Espresso

Рейкявик

Reykjavik, Iceland

Скандинавците са втори по консумация на кафе на глава от населението след датчаните. Сред тях пък най-много кафе пият финландците, следвани от исландците. “Доскоро кафенетата в Рейкявик бяха фокусирани по-скоро върху храната”, казва Кристин Тора, бариста в исландския институт Kaffitar “Хората си поръчваха кафе с кекс и стига кексът да е добър, кафето не ги интересуваше особено. Преди около 25 години обаче нещата се промениха и хората започнаха да обръщат повече внимание на кафето”

Големите търговски марки не се представят много добре в Исландия. За сметка на това малките кафенета пък са много успешни.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Лате или Капучино

Най-добри кафенета: Kaffitar, Stofan и Kaffismidja

Рим

Rome

Кафето до такава степен е част от културата в Италия, че е рядкост да се срещне човек, който да не обича напитката. Може да ви се стори трудно за вярване, но невинаги е можело да се намери качествено еспресо в Италия. Критиците често негодуват, че италианците не искат да използват новите техники за правене на кафе. В Рим обаче е трудно да попаднете на лошо кафе.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Еспресо

Най-добри кафенета: Rosati, Sant’ Eustachi и Giolitti

Сингапур

Singapore

“Кафето винаги е било неразделна част от живота в Сингапур, но отскоро използване новите техники за направата на еспресо”, споделя Джовена Лун, работещо в местното Cafe Hopping Singapore. “Местните са се вманиачили по рисуването с пяна на лате-то. Това е станало критерии за хубавото кафене

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Лате, Мока или Капучино

Най-добри кафенета: Stranger’s Reunion, Dutch Colony, Bukit Timah, Chye Seng Huat Hardware

Сиатъл

Seattle

Ако в Щатите трябва да се посочи град, който се отличава с кафето си – това ще е Сиатъл. Веригата Starbucks е само малка част от местната кафе култура. “Кафето е течното щастие в Сиатъл”, споделя Джошуа Бойт от Victoria Coffee Roasters, едно от любимите места на любителите на кафе в града. “Комбинацията от безброй кафенета и любовта към напитката на всички, живеещи тук ни превръща в уникално място”

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Еспресо, капучино

Най-добри кафенета: Victoria Coffee Roasters, Empire Espresso, Seattle Coffe Works

Виена

Vienna, Austria

Кафенетата са толкова важна част от виенската култура, че даже са добавени в списъка на UNESKO за нематиериално наследство. Но кафе-познавачи като виенския блогър Ламеен Абдул-Малик от From Coffee With Love признава, че стандартът на кефето в тези обичани институции, където хората идват да си говорят, четат вестници и да ядат щрудел, изостава в кафе технологиите и обслужването. Може би не за дълго. “Откакто през 2012 Виена беше домакин на Световното Бариста състезание и нови, независими магазини за кафе започнаха да отварят, качеството на еспресо напитките се повишава постоянно.” казва Абдул-Малик.

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Еспресо, капучино в кафетата от нов стил. Или виенски меланж (подобно на капучиното, но обикновено със сметана отгоре) в традиционна кафе къща.

Най-добри кафенета: Абдул-Малик препоръчва Caffe Couture, Essenti или Coffee Pirates. В Demel сервират традиционно кафе и невероятни кейкове.

Уелингтън, Нова Зеландия

wellington-nz-vertical-gallery

В този град кафето се е превърнало в неофициална национална напитка. “Жителите на Уелингтън добре познават своето кафе и и стандартът е много висок,” казва Кларк. “Градът е също доста малък; връзката между клиенти и професионалистите е много добра и това помага на индустрията на да расте и да се развива.”

 

Най-доброто, което може да си поръчате в града: Flate white.Това е религия.

 

Най-добри кафенета: Трудно може да намерите лошо кафене в Нова Зеландия. И все пак едни от най-добрите в Уелингтън са Flight Coffee Hangar, Memphis Belle.

 
 

Рецепта за тортиля

| от Росица Гърджелийска |

Готвенето през седмицата често минава през битовия дискурс на „Трябва да има нещо за ядене“. Но през уикенда имаме време за нещо по-гурме. Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Тортилята е лесна за приготвяне, вкусна, че даже и диетична! Това е бърз начин да приготвите специална уикенд закуска или дори да вземете с вас за обяд в офиса.

Нужни продукти:

За царевичната тортиля:

2 ч.ч. царевично брашно

2 ч.ч. вода

2 яйца

сол и пипер

малко олио за тигана
За домашната майонеза:

1 жълтък

250гр олио (от гроздови семки ако имате възможност)

1 ч.л. висококачествена дижонска горчица

1 с.л. ябълков оцет

сока на 1 лимон

сол и пипер
Допълнително:

1 омлет

маруля

маслини

+ всичко останало, за което сърцето ви жадува!

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и добавете към тях водата, брашното, сол и пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете настрана да набъбне.

През това време може да направите майонезата като разбиете жълтъка и горчицата, използвайки миксер.
Бавно започнете да добавяте олиото, буквално капка по капка. Дайте си време и не бързайте. Сместа ще започне да се сгъстява.

Като стигнете средата на олиото, добавете оцета, който ще разреди и избели сместа.

Продължете бавно да добавяте олио, докато то свърши.

Добавете бавно лимоновия сок и продължете да разбивате. Сместа вече трябва да е почти напълно бяла и гъста точно толкова, колкото купешката.

Добавете сол и черен пипер по вкус.

Заемете се със тортилите. Загрейте няколко капки олио в незалепващ тиган. 

Разбъркайте сместа добре и когато тиганът се е нагрял, добавете 1 черпак и с кръгови движения направете палачинка. След 2 минутки обърнете палачинката и продължете да готвите още малко. Прехвърлете в чиния и захлупете с капак или покрийте с готварска хартия.

От сместа ще успеете да направите около 8-10 тортили.

Поставете 1 в чиния, намажете с майонезата, сложете марула, омлета, маслини и каквото още искате.

Завийте тортилята като дюнер и воала!

тортия

 
 

Ери де Лука спечели антинаградата за най-лошо описание на секс

| от chronicle.bg, БТА |

Известният италианският писател Ери де Лука добави съмнително отличие към колекцията си с награди – приза за най-лошо описание на секс в литературно произведение, съобщи АP.

Романът, който донесе на Де Лука наградата, е „Денят преди щастието“. В него се разказва историята на един неаполитански сирак след Втората световна война.

Членовете на журито казаха, че решаващо за присъждането на наградата е било описанието на двама любовници „като балерини, носещи се на палци“. Те допълниха, че победата на Де Лука „напомня, че дори във времето на Брекзит няма граници за лошото описание на секс“.

Ери де Лука е 24-ият лауреат на антинаградата. Тя се присъжда от сп. Literary Review от 1993 г., за да отличи „грубото, безвкусно и често небрежно“ описание на секса в съвременните романи и така да обезкуражи тази практика.

Сред досегашните й лауреати са Норман Мейлър, Том Улф, Себастиан Фолкс. Покойният Джон Ъпдайк е единственият писател, удостоен с „награда за цялостни постижения“.

Наградата не обхваща порнографски романи.

 
 

Фитнес треньор качи 32 килограма с благородна цел

| от chronicle.bg, по diply.com |

За всички нас, които не сме Крис Хемсуърт и магическата му диета, да поддържаш добро ниво на фитнес е много трудно. 35-годишният фитнес инструктор от Ню Йорк Адонис Хил знае какво е усилието да сваляш килограми, защото е преминал през това два пъти.

Когато е на 27 бизнесът на Хил се срива и той изпада в депресия и качва килограми. След това обаче открива фитнеса като своя страст и сваля цели 45 килограма.  Адонис превръща фитнеса и в кариера.

Половин десетилетие след личния си успех, Хил решава да помогне на своята клиентка Алиса да свали драстично количество килограми като самият той качва 32 килограма. Идеята е треньорът да мотивира клиента си като си постави същата цел и тренира заедно с него.

В крайна сметка, след месеци усилени упражнения и няколко фалстарта, Алиса успява да свали 26 килограма. Това е достатъчно близо.

 
 

6 лоши кино римейка

| от |

Този месец, преди точно 15 години, на голям екран излиза великолепната криминална комедия „Бандата на Оушън“. Джордж Клуни, Брад Пит, Мат Деймън, Кейси Афлек, Джулия Робъртс и Анди Гарсия, под режисурата на Стивън Содърбърг и майсторския сценарий на Тед Грифин, създават едно истинско удоволствие за гледане в този кино пъзел.

„Бандата на Оушън“ сам по себе си е римейк на известен филм от 1960-а година с Франк Синатра и Дийн Мартин. Но за разлика от нашата класация тук, е един от добрите примери в киното.

Петнайсет години след модерната си версия филмът вече е нещо като класика, която може да бъде гледана отново и отново, при това винаги да ви носи удовоствие и кеф, макар да знаете отговора на загадката в него. Може би, заради това или поради липсата на свежи идеи, но Холивуд вече прави повторен римейк на този филм, при това с жени.

След „Ловци на духове“ „Бандата на Оушън“ ще е следващия филм, който ще пострада от феминистичния удар, разстлал се като сив похлупак над меката на киното. Разбира се, това са само предположения, за които всеки гледал и двете версии на филма, се надява да не е прав.

Междувременно, докато чакаме женската версия на „Бандата на Оушън“ ние си припомняме шест ужасни римейка, с които киното е сбъркало. Много.

В галерията горе.