Осакатени гении: Айнщайн погребан без мозък, Моцарт без глава…

| от |

Книгата на Джеймс Суонзи – „Край на деня: Убийство на Джон Ф. Кенеди“, в която Робърт Кенеди, брат на убития президент на САЩ, е обвинен, че е откраднал мозъка на Джон след аутопсията, за да скрие доказателствата за лекарствата, които е вземал. Това не е единственият документ, в който се споменава за кражби на органите на известните хора в историята.

„Гардиън“ пише, че Кенеди не е единствената знаменитост, която след смъртта си остава без органи, Подобно нещо се е случило и на Алберт Айнщайн, Моцарт, Наполеон, Ленин, Галилей, съобщава blic.rs

Частите на тялото са крадени, пренасяни незаконно, държани в музеи или продавани на търгове за и милиони долари. Така например, кичур от косата на Ернесто Че Гевара на търг в Далас през 2007 г. е продаден за $ 100,000.

След като през ноември 1963 г. е убит в Далас, тялото му е пренесено във Вашингтон, за да бъде направена аутопсия. Неговият мозък е поставен в стоманен контейнер, който след това се съхранява в помещение на тайните служби, а по-късно откаран в Националния архив.

През октомври 1966 г. е установено, че е изчезнало съдържанието на контейнера, а мозъка на някогашния президент никога не е намерен .

Има странна връзка между откраднатите останки на Кенеди и Бонапарт. Дъщерята на Джон Латиме, урологът от Ню Джърси, когото семейството на Кенеди е довело да наблюдава аутопсията на бившия ръководител на Белия дом е купила пениса на Бонапарт на търг през 1977 г., докато за други части на тялото на френския пълководец не се знае къде са завършили .

Когато Айнщайн умира през 1955 г., мозъкът му е изключен и проучван от патолога Томас Харви, който е направил много напречни разрези на мозъка, много от които са загубени.

Мозъкът на Ленин също е отстранен след смъртта му, а завършва като случаите на много други руски значими личности – в ръцете на учените на Московския Институт за Изследване на Мозъка .

Главата на австрийския композитор Йозеф Хайдн, починал през 1809 г., е откраднат от гроба му от двама мъже интересуващи се от френология – псевдонаука, която въз основа на черепа определя изследва психичното състояние и характеристиките на човека.

Черепът на Хайдн, 80 години след смъртта му, завършил в помещенията на Дружеството на приятелите на музиката във Виена, а останките от тялото са обединени още през 1954 година.

Когато Бетовен умира няколко години след Хайдн, интересът към френологията още е в разгара си, така че известен гробар твърдял, че са му били предлагани пари за главата на Бетовен, за да я пренесе на определено място.

Един от лекарите, които извършват аутопсията взел кост от ухото на германския композитор, както и кичур от косата, а когато тленните останки на Бетовен късно са били ексхумирани установили, че са откраднати и части от черепа му .

В помещенията на Международната фондация на Моцарт в австрийския град Залцбург се намира черепа, за които само твърдят, че е принадлежал на известния композитор, но това определено не е потвърдено.

Къде е останалата част от скелета му не е известно, тъй като след смъртта му през 1791 г. гробницата е раскопана и а останките са били откраднати.

 
 
Коментарите са изключени за Осакатени гении: Айнщайн погребан без мозък, Моцарт без глава…