Орешарски пред Le Monde: Протестиращите не знаят какво искат, освен оставката ми

| от |

Министър-председателят Пламен Орешарски дава интервю за специалния пратеник на френския вестник Le Monde Alain Salles.

o

– Вече повече от 5 месеца българите протестират всеки ден, с едно единствено искане : оставката ви. Какво бихте им отговорили?

– Тази година е година на протести. Започна през февруари при предишното правителство. Тогава имаше повече хора, отколкото днес. Протестите днес са поддържани от десните партии, протестиращите не знаят какво искат освен оставката ми. Трябва да запазим самообладание и да се опитаме да проведем диалог, но те отказват да се срещнат с мен. Техните организатори предпочитат да останат в сянка. Междувременно, ние се стараем да вдигнем икономиката на крака. Това е основният ни проблем.

– Изборът на Делян Пеевски начело на ДАНС е причината за протестите, той е символ на прекалено тесните връзки между медии, бизнес и политика. Съжалявате ли за този избор?

– Това беше политическо решение, което ние поправихме моментално.

– Вашето правителство няма мнозинство, улицата не ви приема. Не би ли трябвало да се проведат нови избори?

– Много правителства работят без мнозинство. Такава е била волята на избирателите. Ние трябва да управляваме по този начин. Нови избори не биха променили ситуацията съществено. Ако чакаме да имаме солидно мнозинство за някого, рискуваме да навлезем в серия от предсрочни избори. Не мисля, че това е решение.

– Корупцията сред политиците е един от основните проблеми, посочвани от протестиращите. Как смятате да се борите с този феномен?

– Това е проблем, който съществува от 1990 насам. Всички говорят срещу корупцията, когато са в опозиция, никой не прави нищо, докато е на власт. Тези взаимни обвинения само вредят. Подготвяме ново законодателство, което ще се изпълнява от комисията за борба с корупцията.

– Управлявате благодарение на подкрепата на ксенофобската партия Атака. Не е ли това ненормална ситуация за едно правителство, доминирано от Социалистическата партия?

– В никакъв случай този кабинет не следва политиката на Атака, те не участват в правителството. Важни са единствено за наличието на кворум. Но нима искате да ги молим да не участват в гласуванията?

– България е изправена пред поток от имигранти от Сирия. Условията, в които са настанени са нечовешки. Какво смятате да направите?

– Нашият капацитет на прием е надвишен. Не можем да осигурим на тези хора всичко, от което се нуждаят. Работим активно с ЕС и ЕК за решаване на проблема.

– Стена по границата. Може ли това да е решение?

– Не претендираме, че това ще разреши всички проблеми. … Не искаме границата ни да бъде използвана от трафиканти на хора. Тази стена е в интерес на Европа.

– В тази връзка, кога България ще влезе в Шенген?

– Не знам датата, но съм сигурен, че ще влезем. Трябва да подобрим доверието у нашите партньори. Имаме още много работа. Не трябва да се фокусираме върху датата. Някои казват, че сме лошия ученик в ЕС, но ние сме сред първите 5 страни по отношение на бюджетния баланс, втората страна с най-малко дълг. Имаме още много работа. Не винаги сме вземали добрите решения, но аз съм оптимист за бъдещото икономическо развитие.