Орехов кекс (кладкиш)

| от |

Една лесна рецепта на Невена Христова за орехов кекс или сладкиш, средно кладкиш. Това е новата ни дума за кекс, тъй като другата често се чете по друг начин 🙂

Продукти:

4 яйца

250гр захар

100мл олио

100мл вода (или портокалов сок, но прясно изцеден)

300гр орехи (начупени на едри парченца)

1 ч.л. нес кафе

300гр брашно

2пак. ванилия

1пак. бакпулвер

Разбиваме яйцата и добавяме захарта, докато се получи пухкава смес. Добавяме постепенно олиото и водата (или портокаловия сок) като непрекъснато разбъркваме. Добавяме малко нес кафе и доразбъркваме (в оригиналната рецепта беше с 2 с.л. какао, но случайно пробвах това с нес кафето и ми допадна повече).

Добавяме брашното смесено с бакпулвера и ванилиите. След получаване на хомогенна смес добавяме 3/4 от орехите и разбъркваме.

В силиконова кексова форма поръсваме малко пудра захар и останалата 1/4 орехи равномерно. Отгоре изсипваме готовата смес.

Печем в загрята фурна на около 180 градуса, до суха клечка, някъде око 40 минути. 😉

Това с пудрата захар на дъното го пробвах вчера – хареса ми, че се карамелизираха орехите и стана приятно хрупкаво. Ако искате можете да полеете охладения кекс с гладка смес, получена от ром и пудра захар – също става уникално, или само с поръсена пудра захар. В самата смес може да добавите стафиди или сушени боровинки, или пък да изпровизирате.

recipe_orig

 
 
Коментарите са изключени за Орехов кекс (кладкиш)