Орден на Почетния легион за „Героите от влака“

| от chronicle.bg по БТА |

Френският президент Франсоа Оланд награди с Ордена на Почетния легион тримата американци и британеца, които осуетиха терористичното нападение във влак за Париж в петък. Общо шестима пътници във влака, пътуващ от Амстердам за Париж, успяха да обезоръжат предполагаемия радикален ислямист. Френските власти задържаха 25-годишния мароканец и в момента го разпитват.

На церемония в Елисейския дворец Оланд благодари на Спенсър Стоун, Алек Скарлатос, Антъни Садлър и Крис Норман за смелостта, която са проявили:

От името на Франция искам да ви благодаря. Целият свят се възхищава на смелостта ви. Тя трябва да е пример за всички нас и да ни вдъхновява. Вие рискувахте собствения си живот, за да защитите свободата.

Орденът на Почетния легион е най-високото отличие във Франция и е основан през 1802 година от Наполеон Бонапарт.

„Героите от влака“

Тримата американци и британецът, които обезвредиха въоръжения нападател във високоскоростния влак „Талис“ по линията Амстердам-Париж, са чествани като герои във Франция, предава ДПА.

Те бяха поканени в Елисейския дворец заедно с френски пътник, който според вътрешния министър Бернар Казньов пръв сигнализирал на спътниците си, след като видял мъж с автомат „Калашников“ да излиза от тоалетната.

Френският президент Франсоа Оланд похвали „изключителната им смелост“, а президентът на САЩ Барак Обама изрази „дълбока признателност за смелостта и бързата реакция на няколко пътници“.

Спенсър Стоун от Военновъздушните сили на САЩ и Алек Скарлатос от Националната гвардия, двама млади американци на ваканция в Европа, имат заслугата за обезоръжаването на нападателя и неутрализирането му докато влакът пристигне на следващата гара.

Стоун е получил порезни рани във врата при схватката с нападателя. Той е приет в болница без опасност за живота. Негови приятели съобщиха, че са разговаряли с него и че той е в добро състояние на духа.

Антъни Садлър, студент, който пътувал с двамата си сънародници, и британецът Крис Норман помогнали на Стоун и Скарлатос да вържат нападателя докато бъде предаден на полицията.

Командващият американските сили в Европа генерал Филип Брийдлав заяви: „Тези мъже са герои. Подобни постъпки ясно показват смелостта и мотивацията на нашите млади мъже и жени през цялото време, независимо дали са на служба или в отпуск.“

„Определено бяхме уплашени, но просто адреналинът взе връх. Дори сега, като си припомня станалото, осъзнавам какво се е случило и какво сме направили, но усещането е като сън, като нещо нереално“, разказа Скарлатос за Скай нюз. Той заяви, че причината той и приятелите му да са живи вероятно е засичането на автомата на нападателя.

„Спенсър пробяга поне 10 метра да стигне до човека и не знаехме, че оръжието му е неизправно. Спенсър въпреки това се затича към него. Ако някой беше застрелян, това със сигурност щеше да е Спенсър. Голям късмет имаме, че никой не беше убит“, каза Скарлатос.

Нападателят успял да произведе един изстрел от пистолета си, който ранил пътник с двойно френско и американско гражданство, предаде Асошиейтед прес.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че насилието започнало, когато френски пътник се сблъскал с тежко въоръжения нападател, докато се опитвал да влезе в тоалетна и нападателят произвел изстрела.

Американците „бяха особено смели и проявиха голяма храброст в много трудни обстоятелства. Без тяхното хладнокръвие щяхме да сме изправени пред ужасна драма“, заяви Казньов.

Студентът Антъни Садлър пътувал с приятелите си от детинство Спенсър Стоун и Алек Скарлатос, когато чули изстрел и звук на счупено стъкло. Те видели служител на влака да тича по коридора, следван от мъж с автомат. „Той го зареди за стрелба, Алек извика: „Спенсър, давай!“ и Спенсър се втурна по коридора. Спенсър направи първи контакт, просна човека на земята, Алек му изби автомата и нападателят извади макетно ножче и поряза Спенсър няколко пъти. Тримата го бихме докато изгуби съзнание“, разказа Садлър.

Британският пътник Крис Норман разказа пред френска телевизия, че помогнал при завързването на нападателя. След това Стоун бързо се притекъл на помощ на друг пътник, който бил ранен във врата и спрял кръвоизлива му, докато дойдат медицински екипи.

Стоун ще бъде опериран, но е в „относително добро състояние“, заяви Фредерик Льотюрк, кмет на френския град Арас, където спрял влакът.

22-годишният Скарлатос се е върнал от служба в Афганистан през юли, а Стоун е дислоциран в поделение на Азорските острови. Кметът на Арас похвали „изключителните рефлекси“ на американците и ги награди с медали.

„Исках да почувстват признателността не само на нашия град, но на всички французи и на всички хора, които са против тероризма. Избегнахме най-лошото, но ситуацията беше тежка, за тях и за всички“, каза кметът.

Основните европейски гари като парижката Северна гара и брюкселската Южна гара, се патрулират от въоръжени с автоматично оръжие войници, но пътниците могат да се качат на повечето високоскоростни влакове без да минават през метални детектори и без да се проверява багажът им или да показват паспорта си, отбелязва Асошиейтед прес.

 
 
Коментарите са изключени за Орден на Почетния легион за „Героите от влака“