Орбан с план – 3 милиарда евро за бежанците

| от chronicle.bg |

Премиерът на Унгария Виктор Орбан предложи план за спасяване от бежанската криза. Той смята, че сума от 3 милиарда евро може да подпомогне съседните на Сирия страни и по този начин да се спре наплива от мигранти в Западна Европа.

Орбан смята да представи плана си на следващата среща на Европейския съюз. Трите милиарда трябва да бъдат разпределени между Турция, Ливан и Йордания. Спасителният вариант бе анонсиран от Орбан в интервю за вестник „Билд”, цитирано от БТА.

Според него сирийските бежанци, които търсят спасение от войната се установяват в трите съседни държави. Турция, Ливан и Йордания за приели близо 4 милиона мигранти. В последните месеци обаче все повече бежанци се насочват към Европа, за да търсят по-добра реализация.

Орбан добавя, че ако 3 милиарда евро не стигат помощта може да бъде увеличена. Премиерът на Унгария е категоричен, че финансовата инжекция трябва да бъде осигурена възможно най-бързо – сега.
Междувременно премиерът предприе сериозни мерки по отношение на миграните в страната му. Той разпореди полицията да арестува всеки нелегално преминал границата чужденец. Общността критикува решението му, а гражданите обвиниха полицията в унизително отношение към бежанците. Орбан, обаче, защото органите на реда, като каза: „“Те (бел. ред. – бежанците) не искат да съдействат на властите, всъщност те се разбунтуваха срещу унгарския закон“.

Мигрантите многократно пробиха кордоните на полицията по границата със Сърбия и отказаха да се регистрират в пунктовете. Също така се оплакват от лошите условия в унгarския лагер и от дългото чакане по опашки по границата. Властите използваха сълзотворен газ срещу чужденците, като до момента не се е стигало до сблъсъци.

 
 
Коментарите са изключени за Орбан с план – 3 милиарда евро за бежанците

Повече информация Виж всички