„Оранжевата революция – 2013 ще завърши с мир”

| от |

7reg-koncert_04.12_8

„Украйна се връща в обятията на Русия”, „ЕС загуби битката за Украйна”, „Путин ръкопляска”. Можем безкрайно да цитираме заглавията в чешките медии и многобройните коментари в чешките форуми в интернет. Миналата неделя в Прага се проведе митинг в подкрепа на украйнските протести. От една страна изглежда, че украинската тема за чехите днес е едва ли не приоритет номер едно. Наистина ли е така? Мнение на чешкия политолог Милан Дворжак за Радио Гласът на Русия.

– В Чехия внимателно следят това, което се случва в Украйна. Не забравяйте, ние се смятаме за основоположници на „Източното партньорство”, което включва шест бивши съветски републики, включително и Украйна. И първата среща на „партньорството” се проведе в Прага.

В очите на чешкото общество случващото се днес в Киев „Оранжевата революция-2013” ли е или нещо друго?

Разбира се, тези събития имат идеологическа връзка. И тогава, през 2004 г., и сега мотото на протеста е „за” европейски път на развитие на страната. Но ние знаем, че през Украйна, както и през цяла Европа, минава линия, която я разделя, относително казано, на Запад и Изток. Част от населението на Украйна, гледа към Русия, докато други виждат себе си само като част от Европа.

Но понякога изглежда, че идеята за Европа се е настанила в главите на всички украинци.

Много подвеждащо впечатление. Най-масовата и активната част от протестиращите са в Киев, Ивано-Франковск и други западни градове.

Как оценявате позицията на президента Янукович? Изглежда, че той иска невъзможното – да носи две дини под една мишница?

Естествено, Киев би желал да получи дивиденти от дружбата си както с ЕС, така и с Русия. Само че ми се струва, че нито една от страните е готова да предостави необходимата на Киев помощ в пълен размер. Ползите от асоциирането с ЕС (ако Киев все пак се реши на това), не могат да покрият загубата от охлаждането на отношенията с Русия. А Украйна не си струва да чака членство в ЕС и съответната финансова помощ. Спомнете си, че Турция се опитва да влезе в ЕС от десетилетия. Мисля, че днес, правейки избора, украинското ръководство отчита този фактор.

Украинската икономика е в криза, възможен е банкрут. Защо ЕС иска да се заобиколи с проблемни финансови партньори като Украйна, Молдова и Грузия? Или на всяка цена искат да разширят влиянието си?

– Разбира се, ЕС има интерес да разпространява своето влияние в бившите съветски републики. Особено големи усилия за това се полагат сила в Източна Европа. За асоцииране на Украйна с ЕС, забележете, съвсем не се борят Португалия или Холандия. Но, повтарям, не става дума за членство в ЕС. Във всеки случай не и за 50-милионната Украйна, раздирана от идеологически противоречия и в ужасно финансово положение. ЕС успя да убеди малката Молдова. Но не и сегашната Украйна.

В действителност, ние сме свидетели на геополитическа битка между Брюксел и Москва за постсъветското пространство. Как, според Вас, ще завърши тя? Дали Русия ще изгуби влиянието си върху този регион?

– Аз нямам кристална топка, но нещо ми подсказва, а аз следя внимателно ситуацията, че украинската администрация ще устои. И тактическата победа ще бъде за Русия. Но не се осмелявам да прогнозирам стратегическата перспектива на бъдещето на Украйна.

 
 
Коментарите са изключени за „Оранжевата революция – 2013 ще завърши с мир”