Опозицията в Турция притиска Ердоган заради резиденцията

| от |

Скандалът около пищния дворец на президента Реджеп Ердоган се разраства, влезе и в дневния ред на парламента, пишат турските медии.

Зам.-председателят на Републиканската народна партия Сезгин Танръкулу отправи питане дали са верни твърденията за наличието на тайни подземни проходи под Аксарай, прочул се с огромната си площ и 1 000 стаи и офиси в него. Той настоя да бъде огласена и цената за строителството на тунелите. „Кое налага под резиденция на президент или премиер да се изграждат подобни пътища под земята, след като дори автократичните режими се отказаха от тях, а в нито една демократична държава няма такива? Каква спешна ситуация е предвидена, за да се ползват такива убежища за евакуация“, запита опозиционният лидер Танръкулу, цитиран от агенция „АНКА“.

„Президентът е в огромни сараи, а държавните институции плащат космически суми за наеми на сградите, къде е справедливостта? Всяка година разходите за тези наеми нарастват с 30%. През 2012 г. само за транспорт под наем от бюджета са платени 158,7 млн.лири, за същото перо през 2013 г. – 220,2 млн.лири, което е с 40% повече. За сградите на държавната администрация през 2012 г. са похарчени 235,5 млн. лири, а през миналата година – 279 млн.“, посочва в.“Заман“. Особено е интересно защо се плащат големи суми за самолети и хеликоптери под наем, от 104,2 млн. лири през 2012 г. този разход през 2013 г. е скочил до 143,5 млн., т.е. ръстът е 38%. До края на тази година държавата ще плати над 300 млн.лири само за наеми на сгради, транспорт по земя и въздух, за обслужващия персонал други 350 млн. лири, подчертава авторът Турхан Бозкурт.

Според него сумите от около 1,1 млрд. турски лири, плащани от бюджета за въпросните наеми са почти колкото струваше изграждането на гигантската резиденция на президента. Във в. „Джумхуриет“ енергиен експерт прогнозира, че месечните разходи ток за всичките 1 000 стаи в Аксарай ще надхвърят 700 млн.лири./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Опозицията в Турция притиска Ердоган заради резиденцията