Опитаха да взривят новия афганистански президент

| от |
Ашраф Гани все пак положи клетва

Атентатор камикадзе опита да взриви новия афганистански президент Ашраф Гани на церемонията по встъпването му в длъжност. Бомбата избухнала минути преди началото на официалната част на летището в Кабул.

По информация на местните медии самоубиецът се опитал да проникне на територията на аерогарата, но бил задържан на един от контролните постове. При взрива, освен него, са загинали и няколко афганистански полицаи. Броят на жертвите се уточнява.

По-рано днес екстремисти извършиха нападение и срещу правителствена сграда в източната провинция Пактия. По данни на полицията кола бомба се е взривила на входа на сградата. След експлозията няколко екстремисти са открили огън срещу охраната.

Ашраф Гани все пак положи клетва. Той замени Хамид Карзай в първия демократичен преход на властта в страната, откакто оглавената от САЩ интервенция през 2001 г. свали от власт талибаните.

Карзай беше единственият лидер, който управляваше Афганистан от 2001 г.

65-годишният Гани встъпи в длъжност след шестмесечен следизборен период, завършил с маратонски преговори, които дадоха на главния му съперник новосъздадената позиция на глава на изпълнителната власт. Споразумението между двамата предвижда създаване на правителство на националното единство. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Опитаха да взривят новия афганистански президент