Опасната амнезия

| от |

Êîíöåðò íà Áîëîòíîé ïëîùàäè, îðãàíèçîâàííûé äâèæåíèåì "Ðóññêèé îáðàç"

Наскоро активисти на коалиция Националистически партии на България организираха акция по “прочистването на Троянския манастир от “предполагаеми” хомосексуалисти”.

Търговците на “национални” идеали нарекоха себе си „айнзац групе“ – на името на мобилните оперативно-наказателни отряди за екзекуции на неблагонадеждни граждани в нацистка Германия. Регистрирани преди няколко месеца, тези профашистки партии искат забраната на всички други религии в България освен православието. Те са срещу участващата във властта партия ДПС, срещу бежанците от Сирия и ромите… Според тях, държавата отсъства и затова призовават българите да се въоръжават и да бъдат готови за самозащита. Вмъкнати в идеологическата рамка на национализма са също и футболните ултраси, които “воюват” помежду си и се държат като вандали. Това са младежи, които не учат, не работят и са без надежди. Те намират удовлетворение единствено в погромите, като тези над джамиите в София и в Пловдив, в село Катуница и пред Парламента по време на протестите миналата година. Скрити зад благовидната фасада на националните ценности те залагат на крайния национализъм подобно на идейните им събратя от “Десен сектор” в Украйна, чиито членове на 2 май подпалиха живи десетки проруски активисти в Одеса.

Бедността и страхът са главните предпоставки за зараждането на кафявия бацил, който бързо се разпространява не само в България. Световната криза – икономическа, социална и духовна, провокира създаването на популистки партии и движения, чиято идеология е на крачка от ултра-национализма и оттам до неонацизма. Историческата истина се изкривява пред очите на свидетелите на историята, които в така формиралата се обществена памет са сякаш без глас. Далеч не е случаен фактът, че Денят на победата над хитлерофашизма – Девети май, в България официално се отбелязва в сянката на Деня на Европа. В което нямаше да има нищо лошо, ако не беше “дребният” факт, че е сбъркан историческият ред и съответно значимостта на двата празника. Защото без Деня на победата нямаше да има и Ден на Европа.

Напоследък все по-силно смущават безнаказаните прояви на войнстващ краен национализъм. Афиширащи се и необезпокоявани поддръжници на неонацистките идеи у нас са “Национална съпротива”, влялата се в нея забранена в Германия и в Русия “Кръв и чест”, както и бръснатите глави. В увеличаващите се редици на крайнодесните радикали са също Българска национално-радикална партия, както и популистите от Български демократичен форум. За съжаление всички тези уродливи образования не срещат реален отпор от страна на държавата и продължават до подкопават нейните демократични устои. В днешна България не само липсва осъвременен прочит на понятията нацизъм и неофашизъм, нещо по-обезпокояващо – държавата демонстрира опасна амнезия. А е непростимо да се забравя, че България единствена от съюзниците на хитлеристка Германия през януари 1941 г. приема антисемитския Закон за защита на нацията. Тази безпаметност е ужасно опасна. Още повече в социално-икономически условия като днешните. Народът е объркан и разединен, в страната цари безверие и безнадеждност. Това ражда фашизъм.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Опасната амнезия