Опасен баланс на ръба на войната

| от |

През последните месеци между Русия и НАТО е имало 40 опасни инцидента (повечето от които във въздуха). Три от тях са имали потенциала да доведат до жертви или въоръжен конфликт. Това се казва в доклад на европейския аналитичен център European Leadership Initiative (ELI). Експертите предупреждават за възможни „катастрофални последици” от кризата в отношенията между Русия и Запада. Източник от министерството на отбраната на Русия обяснява пред „Коммерсант” активизирането на руските ВВС с увеличението на летателните часове на пилотите от Западния военен окръг на Русия.
„Украинската криза доведе до съществен ръст във военното напрежение между Русия и НАТО, както и партньорите на Алианса Швеция и Финландия”, се казва в доклада на авторитетния аналитичен център.

Първият от трите инцидента, които са могли да доведат до човешки жертви или да прераснат в открита конфронтация, е станал на 3 март. Цивилен самолет на авиокомпания SAS със 132-ма пътници на борда,изпълняващ полет от Копенхаген до Рим е избегнал на косъм сблъсък с руси разузнавателен самолет Ил-20М. Предавателят на руския самолет е бил изключен, поради което е бил невидим за наземните диспечери. „Сблъсъкът е бил избегнат благодарение на добрата видимост и бдителността на пилотите на SAS”, казват авторите на доклада, като добавят, че самолетите са прелетели на 90 метра един от друг.
В доклада се посочва, че подобни опасни инциденти рязко са зачестили – през тази година самолети на НАТО над 100 пъти са били вдигани във въздуха, за да прихванат руски самолети, което е с три пъти повече, отколкото през 2013 г. В документа се говори и за случили се нарушения на въздушното пространство на страните от Алианса от руски военни самолети, случаи на рискован пилотаж, ниски прелитания над кораби на НАТО, симулации на въздушна атака и други опасни и провокационни инциденти. Повечето от тях са станали в Балтийския регион, а също и в Черно море, около границите на САЩ и Канада.

От министерството на отбраната на Русия настояват, че руските самолети нито веднъж не са нарушавали въздушното пространство на други държави. От ведомството обясняват активизирането на маневрите на ВВС с плановете за увеличение на летателните часове на пилотите. Освен това, по думите на един от събеседниците на изданието, „по понятни причини” е било засилено въздушното патрулиране по руско-украинската граница.
Вторият сериозен инцидент, който според авторите на доклада е можело да доведе до конфликта, е задържането от руските спецслужби през септември 2014 г. на офицера на силите за сигурност на Естония Естон Кохвер по обвинения в шпионаж. Според НАТО, Кохвер е бил отвлечен от естонска територия и незаконно вкаран в Русия. Експертите на ELI са убедени, че случаят, станал скоро след посещението на президента на САЩ Барак Обама в Талин, ще повлияе крайно негативно на отношенията на Москва и Алианса.

„Ако при задържането се беше проляла кръв, това можеше да доведе до опасна и неконтролируема ескалация” се казва в документа.
Третият потенциално опасен инцидент според авторите на доклада е откриването през октомври в шведски води на неизвестен обект, който шведските военни сметнали за нахлуване на руска подводница. По време на операцията, продължила от 17 до 24 октомври, следи от подводницата не бяха намерени. Въпреки това анализаторите смятат случая за потенциално опасен.

„Ако подводницата беше намерена и въоръжените сили на Швеция бяха използвали сила, то би довело до жертви и възможен отговор от руска страна.”
Авторите на доклада призовават спешно да се създадат ефективни военни канали за взаимодействие между Русия и НАТО, за да се предотврати прерастването на подобни инциденти в конфликти с „катастрофални последствия”.
Съчетанието от демонстративното разширяване на инфраструктурата на НАТО край границите на Русия с по-агресивни действия от страна на Москва и готовността на западните страни да демонстрират решимост да дадат отпор, увеличава рисковете от ескалация на напрежението и възникване на опасна загуба на контрол над събитията”, предупреждават експертите.

Те са убедени, че броят на инцидентите ще продължи да расте.

„Засилването на военната активност и от двете страни (НАТО и Русия) и произтичащата от това растяща нужда от разузнавателни данни заедно с общото изостряне на отношенията между Русия и Запада повишават вероятността, и дори неизбежността на такива сблъсъци между въоръжените сили на двете страни”, се казва в доклада./Коммерсант/Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Опасен баланс на ръба на войната