ООН в шок от Унгария и сблъсъците с мигрантите

| от chronicle.bg |

Генералният секретар на организацията на обединените нации Бан Ки- мун заяви, че е шокиран от действията на унгарската полиция. Органите на реда пуснаха сълзотворен газ и водни струи, за да отблъснат мигрантите по-далеч от границата. При сблъсъците са пострадали 2 деца, а най-малко 20 полицаи са ранени.

Бан Ки-мун осъди действията на унгарските власти като заяви, че подобно отношение към бежанците е „недопустимо”. Стотици мигранти се нахвърлиха върху органите на реда на границата със Сърбия в сряда, като се опитаха да преминат през оградата от бодлива тел. Целта им бе да стигнат до Германия.

След като се стигна до ръкопашен бой с униформените, говорителят на унгарската полиция съобщи, че децата са били използвани като щит от мигрантите. И Сръбските, и унгарските полицаи потвърдиха, че има ранени две деца. Унгария затвори цялата граница във Сърбия още във вторник след като влезе в сила затвора за моментален арест и затвор на всеки, дръзнал да премине нелегално границата. Унгарският съд вече води няколко дела по съкратено производство срещу арестувани бежанци.

Повече от 200 хиляди души вече са преминали през границата на Унгария тази година, за да влязат в Шенгенското пространство, което обикновено позволява на хората да се придвижват свободно в страните – членки, без да им рестрикции.

 
 
Коментарите са изключени за ООН в шок от Унгария и сблъсъците с мигрантите