Онтотекст спечели голямата награда за иновативно предприятие на годината

| от |

Българската компания за семантични технологии Онтотекст АД, която е част от Сирма Груп, спечели голямата награда за иновативно предприятие на годината на десетия Национален иновационен форум, който се проведе на 16 декември на тема „Иновационен дневен ред за устойчив растеж и конкурентоспособност”. Призът беше връчен лично от президента на Република България Росен Плевнелиев. Онтотекст е избрана заради постиженията и разработките си в областта на семантичните технологии, които през последните години доведоха до лидерската й позиция в този иновативен сегмент и налагането й като световно разпознаваем бранд. Десетото издание на Националния иновационен форум беше организирано от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Еnterprise Europe Network – България, в партньорство с Министерството на икономиката, Представителството на Европейската комисия в България и KIC InnoEnergy, и с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм.

Какво представляват GraphDB и семантичната платформа на Онтотекст?

Най-популярния продукт на Онтотекст е семантичната базата данни GraphDB – система за управление на бази данни съвместима с W3C стандаритте за семантичен уеб RDF(S), OWL и SPARQL. При нея схемите на данните (наречени онтологии) съдържат информация за значението на класовете обекти, видовете връзки и атрибути. Например релацията „дете“ е дефинирана като реципрочна на „родител“, като и двете са частен случай на „роднина“. Последната пък е зададане като симтерична реалция. Така при въведен факта „Иван дете на Мария“ системата може да интерпретира данните и да изведеде разнообразни следствия, например че „Мария е роднина на Иван“. Това позволява много по-ефективно разработване на приложения, които работят с множествто източници на данни, с разнородни данни и с бързо променящи се схеми на данните. GraphDB е част от многолюдното смейство на NoSQL базите данни. За разлика от други популярни представители, като MongoDB, тя поддържа ефективно сложни заявки, като по този начин комбинира основни предимства на релационните бази данни и на NoSQL.

Семантичната платформа на Онтотекст позволява публикуване и управление на информационно съдържание, като предоставя гъвкави възможности за анализ, обработка и визуализация на големи обеми структурирана и неструктурирана информация, чрез използване на семантично търсене и семантична база данни. Състои се от модул за обогатяване на съдържанието, извършване на текст анализ и семантично анотиране на документи, инструменти за интеграция и трансформация на данни в стандарта RDF, както и интерфейси за семантично редактиране и представяне на данни.

Онтотекст разработва пълен набор от семантични технологии, трансформиращи начина, по който организациите идентифицират значения и извличат полезна информация от различни неструктурирани бази данни. С помощта на семантичната платформа на компанията потребителите на всяка медия и организация, която публикува големи обеми данни, могат да получат релевантно съдържание, което отговаря на техните конкретни потребности и предпочитания. Тази технология позволява на медиите и издатели много по-ефективно да създават и поддържат нови информационни продукти и да преизползват архивите си.

 
 
Коментарите са изключени за Онтотекст спечели голямата награда за иновативно предприятие на годината