Оливър Стоун: Америка има нужда от враг

| от |

oliver-stone_2340155b

Оливър Стоун, американски режисьор и сценарист. Материалът е публикуван в списание „Фигаро“

Проблемът на политическата власт в Америка се изразява в постоянната й необходимост да си намира враг.

След комунизма до 1991 г. това беше Мануел Нориега – бивш панамски генерал, установил военна диктатура в Република Панама в периода 1983-1989 г., след това Саддам Хюсейн, а след него Осама бин Ладен. Пентагонът определя врагове, за да оправдае съществуването си.

В действителност Америка се управлява от система, включваща Държавния департамент, Конгреса, медиите, „Уолстрийт“, Агенцията за национална сигурност, ЦРУ и Пентагона. И само понякога от президента.

Американските президенти са извършили множество престъпления – от ненужната атомна бомба над Хирошима до кланетата по времето на Роналд Рейгън в Централна Америка и дори войната във Виетнам. Ако бях президент, най-напред щях да създам преторианска гвардия, за да ме пази от убийство. След това бих опитал да направя обществения живот по-малко зависим от парите и да ликвидирам Пентагона и ЦРУ.

Разочарован съм от настоящия държавен глава Барак Обама, защото смятам, че той не успя да реформира в дълбочина финансовата система, както обещаваше, тъй като собствената му предизборна кампания беше финансирана от Уолстрийт и от големите фармацевтични компании.

Най-големият враг на САЩ са американският начин на мислене и империалистическият дух, които още от времето на Удроу Уилсън често унищожават добрите морални намерения. Американското в мен самия е моята култура. Именно тя ме кара да се вглеждам в тъмната страна на Америка. Но в мен има и антиамерикански черти. Например отказът да гледам на света в черно-бели краски или като на анимационен филм с добрите герои от едната страна и лошите от другата.

 
 
Коментарите са изключени за Оливър Стоун: Америка има нужда от враг