Олимпийските визи

| от |

16krasnaya-ploshad-ogon_33

В консулствата на Русия в целия свят започнаха да работят „олимпийски гишета”. Това са и отделни гишета, в които могат да се обръщат бъдещите гости на олимпийските игри в Сочи, и особена система за обработване на документите, според която, заявленията за визи на феновете ще се разглеждат с предимство.

Системата „олимпийски гишета” има за цел да облекчи живота на онези, които имат намерение да посетят олимпийскити игри. Само трябва да се каже, че за пътувания за олимпиадата ще бъдат нужни руски визи, заяви заместник-директорът на департамента за информация и печат на МВнР на Русия Юрий Материй:

– Желаещите трябва да потвърдят, че действително имат намерение да посетят спортните мероприятия или церемонията по откриването и закриването на олимпийските игри. За това те трябва да предявят входен билет за посещение на указаните спортни мероприятия, или електронно потвърждение за купуването им, получено от Организационния комитет на „Сочи 2014“, или на неговите официални агенти по билетите, или да бъдат предявени паспортите на феновете.

Заявките на феновете се разглеждат в максимално кратки срокове, буквално за една седмица. Останалото е достатъчно просто, разказа Фейв Дуган, гражданка на САЩ, която има намерение да посети Сочи за да види олимпийския турнир по хокей.

– Обикновено хората, които подават документи за виза, ги канят в консулството за кратко интервю. За тази цел трябваше да отида в Ню Йорк, където е най-близкото консулство. Но попаднах в болница. Позвъниха ми от консулството за да назначат дата за интервюто и аз им казах, какво се е случило с мен. Те ми отговориха, че в този случай може да бъде издадена виза и без лична беседа.

Олимпиадата може да стане добър повод за голямо пътуване по Русия. Голяма част от чуждестранните гости в Сочи, след олимпиадата имат намерение да посетят още няколко градове на Русия. Именно такъв план на пътешествие съставила за себе си Фейв Дуган:

– В Сочи ще замина сама, това ще бъде началото на моето 6-месечно пътешествие по Европа. След това ще се върна в Русия през май и заедно с приятеля ми ще останем тук за две седмици.

Олимпийските гишета ще работят до април 2014 година – от техните услуги ще могат да се възползват не само гостите на олимпийските игри, но и на параолимпийските. Облекчен режим е въведен за участниците в спортните състезания. На спортистите, техните треньори, на съдиите и членовете на отборите няма да им бъдат нужни визи, те влизат на територията на Русия, предявявайки само олимпийската акредитация.

 
 
Коментарите са изключени за Олимпийските визи