Оланд почете паметта на шефа на „Тотал“

| от |

Френският президент Франсоа Оланд почете паметта на изпълнителния директор на петролната компания „Тотал“ по време на погребението му. Преди една седмица частният самолет на шефа на френската компания се разби на едно от московските летища.

Лидери от света на финансите и политиката, сред които управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, също присъстваха на службата в памет на Кристоф де Маржьори.

Маржьори почина миналата седмица, когато частният му самолет се удари в снегорин докато излиташе от летище „Внуково“ в Москва. Шофьорът на снегорина е обвинен, че е бил пиян преди инцидента. Руските медии съобщиха, че един стажант е отговарял за управлението на въздушния трафик в момента на катастрофата.

Изпълнителен директор на „Тотал“ имаше тясно сътрудничество с Русия и имаше планове за инвестиции в руската енергетика. Часове преди катастрофата се е срещнал с руския премиер Дмитрий Медведев, за да обсъди чуждестранните инвестиции в Русия. След смъртта му руският президент Владимир Путин описа Маржьори като „истински приятел на нашата страна, който ние ще помним с много топли чувства“.

Новият генерален директор на „Тотал“ е Патрик Пуяне, а президент ще бъде Тиери Десмаре.

Кристоф де Маржьори ще бъде погребан утре сутринта по време на малка частна церемония в Нормандия, в северната част на Франция./АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Оланд почете паметта на шефа на „Тотал“