Океан на тиган

| от |

Време е за едно бързо кръгче на http://fkusno.com, за да видим какво ни е приготвил този път Дарин Стойков. Признаваме си, че отидохме за съвсем друго нещо, но това ни грабна на секундата.

Внимание, по сведения на очевидци … яденето на морски дарове вечерта те кара да се чувстваш много секси на сутринта. Отваряйте и четете на свой риск, авторът не носи отговорност за евентуалните последствия от вечеря на бяло вино и морски дарове … :)

Черно море е достатъчно богато на всякакви живинки и доколкото съм запознат, всичките стават за ядене. Който не вярва, да отиде в някой от ресторантите Рубаят в Бургас и ще се убеди в първо лице единствено (или множествено) число. Но ако сте се върнали обратно в града, където работите и отпуската вече е само приятен спомен, но пък ви се иска да го съживите – нищо по-лесно. Най-напред намерете сладкодумни приятели, които изпитват същите щения като вас. След това посетете най-големият магазин, в който се предлагат пресни морски дарове.

Необходимите продукти (за двама):

  1. 400-500 грама неизчистени, пресни скариди (възможно най-големите)
  2. 4 туби калмари
  3. половин връзка магданоз
  4. пет-шест скилидки чесън
  5. сокът на половин лимон
  6. три супени лъжици зехтин

Изчистете внимателно скаридите от обвивката. Става много лесно – първо откъсвате главата, след това обелвате постепенно от главата към опашката. Добре е да оставите последното членче на хитиновата обвивка и опашката на скаридката, не ги махайте. Накрая трябва да прокарате остро ножче по гръбчето и да разрежете скаридата надлъжно до половината. Така ще излезе и последният отпадък – тънкия хранопровод. Измийте добре със студена вода.

Сега е ред на калмарите. Прокарайте внимателно пръст от вътрешната страна на тубата и проверете дали има останали твърди неща. Понякога не ги чистят достатъчно добре и вътре остава една дълга тънка пръчица, която излиза лесно. Нарежете на кръгчета и измийте добре.

Ocean-2

Сложете голям тиган на силен огън и сипете вътре зехтина. До това време трябва да сте си приготвили вече скилидките чесън – обелете ги и ги нарежете на едри парчета. После смачкайте парчетата с плоската страна на ножа. Сипете чесъна в тигана, не чакайте зехтина да се загрява прекалено много.

В момента, в който чуете, че чесъна е започнал да се запържва – сложете вътре скаридите и калмарите. Разбъркайте добре. Не им трябва много време – ще познаете, че са готови когато опашките на скаридите станат розово-червени. Точно в този момент изключете котлона, разбъркайте отново и посолете на вкус. Разбъркайте пак, поръсете с накълцания на ситно магданоз, разбъркайте и свалете от котлона.

Полейте със сока на лимона, разбъркайте, за да се разнесе навсякъде и сипете в голяма чиния.

Ocean-3

В този момент вече виното трябва да е студено, разговорът да е бил посолен с поне една-две пиперливи фрази и да сте се обадили по телефона на поне един липсващ на масата, за да му кажете колко много изпуска и да си обещаете следващият път да сте заедно. Тези морски дарове много добре вървят с една прясна фокача, например във версия путанеска (с чери доматки, аншоа и черни маслини)

Наздраве :) Времето за приготвяне е десетина минути, отделно почистването на скаридите, което силно зависи от вашата сръчност и опит.

 
 

Довечера очакваме Омара Портуондо в София

| от chronicle.bg |

За последно ще чуем песни от репертоара на Buena Vista Social Club днес.

Сензацията на Куба – Омара Портуондо, ще изпълни най-известните и обичани песни на Buena Vista Social Club днес зала 1 на НДК, както и част от богатия си личен репертоар.

Концертът ще отпразнува дългите ѝ 70 години на сцена и ще ни припомни какво означава да се наслаждаваш на живота през призмата на музиката и кубинския темперамент. Само преди броени дни неуморната Омара пя в Букурещ в препълнената зала Палатуй, като 4 хиляди души я аплодираха на крака над 15 минути и я връщаха няколко пъти на сцена. Несъмнено незабравима ще остане и прощалната ѝ среща с българската публика, която предстои на 28-и април.

Винаги облечена с цветна регалия, енергична и изглеждаща много по-млада от 85, автентичната дива няма как да се раздели с музиката буквално:„Пеенето ме зарежда с енергия, само една песен е нужна, за да се преодоляват различия, за да изживееш хиляди истории.“

омара портуондо

Световната обиколка на Омара започна през миналата 2016-а и премина през страни от Северна и Латинска Америка, като я срещна с хиляди фенове от няколко континента, готови да се докоснат до носталгията по старите улици на Хавана.

У нас любителите на кубинските ритми ще се насладят и на музиканти като Роландо Луна. Брилянтният пианист е свирил с артисти като Амаури Перез, Силвио Родригез и Пабло Миланес, но определя работата си с Омара като преломен момент в кариерата, който го обогатява и му помага да открие гласа, с който иска да си партнира. До кубинската легенда ще застане и ненадминатият с челото Гастон Хоя, който е плътно до Портуондо през последните години в мисията да споделя със света безценното богатство на тази музика. Най-пoпулярната певица в Куба ще се качи на българската сцена за последен път, за да изпълни любимите на цели поколения песни от репертоара на Buena Vista Social Club – Veinte años, Quizas, Quizas, Quizas, Besame Mucho и много други, които ще ни пренесат в магичната и пълна с любов към живота Хавана.

Билети за концерта на 28 април все още могат да се закупят в бензиностанции OMV, The Mall, Билетен център НДК, Български пощи и мрежата на Eventim.bg на цени от 45 до 100 лв.

 
 

Пол Верховен снима филм за монахиня лесбийка

| от chronicle.bg, по БТА |

Световноизвестният режисьор Пол Верховен снима в Париж лентата „Пресветата Дева“ за монахиня лесбийка, съобщава сайтът Лайф.

Порталът цитира информация на Саид бен Саид, президент на френската телевизионна копания SBS Productions, която реализира филмовия проект.

Бен Саид е френски продуцент от тунизийски произход, който основава споменатата компания през 2010 година. На страничката си в Туитър кинодеецът показа афиша на бъдещия филм, като уточни, че режисурата ще бъде поверена на Верховен, известен с със заглавия, като „Първичен инстинкт“ , „Робокоп“, „Зов за завръщане“ и др.

Главната роля ще бъде поверена на белгийската актриса Виржини Ефира. Сюжетът се основава на книгата на американската писателка Джудит Браун „Аморални постъпки: животът на монахиня лесбийка в Италия в епохата на Ренесанса“

 
 

Билет „Bingo милиони“ донесе 100 000 лева на складов работник

| от СПОНСОРИРАНО СЪДЪРЖАНИЕ |

24-годишният Емил Ванин е късметлията, който спечели 100 000 лева от билет „Bingo милиони“ на Лотария България. В един на пръв поглед обикновен ден, той отишъл до град Златица, където имал среща с колега. Докато пиел кафе и го чакал, решил да си купи един билет. Погледът му се спрял на „Bingo милиони“, който започнал да търка веднага. Когато видял, че и шестте числа „излизат“, полудял от щастие. Зашеметен от случилото се, той разказва, че никога не е очаквал, че ще спечели такава сума.

На въпроса какво смята да направи с печалбата Емил отговаря: „Планирам голям ремонт на семейната къща в село Чавдар, от където съм родом. Със сигурност ще си купя и нова кола“.

Красивата история на младежа е само потвърждение за възможностите, които дава „BINGO МИЛИОНИ: печалби за над 35 милиона лева, спечели до 1 500 000 лева с 6 познати числа“!

 
 

Бързите коли на 21-ви век

| от chronicle.bg |

Днес рожден ден има Феручо Ламборгини! Той, разбира се, е създателят на колите Ламборгини и днес щеше да стане на 101.

Живеем в ерата на скоростта. Колие са естествен бенефициент от развитието на компютърните технологии. Преди компютрите контролираха колко по-малко неудобна да е седалката на пасажера и правеха шибидаха да се чупи по-лесно. Сега контролират диференциали, скоростни кутии, двигатели, всичко. При това с надхирургическа прецизност и бързина. В следствие на това колите станаха безобразно бързи.

По тези два повода в днешната ни галерия сме събрали най-бързите коли на 21 век. За сега. Насладете им се и съжалявайте, че си купихте закуска сутринта вместо да си заделите парите.