Огромна луна в събота вечер

| от chronicle.bg |

Днес за първи път тази година настъпва Суперлуние – което значи, че ще наблюдаваме необичайно голяма Луна. Размерите на нашия естествен спътник ще бъдат с 14% по-големи поради максималното сближаване със Земята, съобщава EarthSky.

Суперлунието е астрономическо явление, при което пълнолунието съвпада с преминаването на Луната през перигея, или най-близкото сближаване между Земята и нейния спътник. В това време спътникът ще изглежда с 14% по-голям и 30% по-ярък от обичайното.

В перигея земният спътник се намира с около 50 хиляди километра по-близо до нашата планета, отколкото когато се намира в най-далечната си точка – апогея. Подобни колебания в разстоянието между Земята и луната са свързани с това, че орбитата на спътника на нашата планета има елиптична форма.

Предишното суперлуние беше през септември 2014 година, а следващите две големи Луни ще видим на 28 септември и 27 октомври.

Септемврийската Суперлуна, според изчисленията на астрономите, ще бъде най-голямата от тези три и освен това ще се отнася към така наречените Кървави луни, когато сянката на Земята ще закрие диска на своята спътница и ще я оцвети в ярко червено.

 
 
Коментарите са изключени за Огромна луна в събота вечер