Официално: Блатер, Платини и Валке са отстранени за 90 дни

| от chronicle.bg |

Сеп Блатер и Мишел Платини бяха отстранени от постовете си на президент съответно на ФИФА и УЕФА за 90 дни. Решението дойде от ръководителя на Арбитражната палата на комитета по етика Ханс-Йоахим Екерт.

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке също е отстранен от поста си за за същия период.

Президентът на ФИФА е обвинен в подписване на договор, който ощетява Асоциацията, както и в нерегламентирано плащане към президента на УЕФА Мишел Платини.

Блатер отрича обвиненията, а адвокатите му казват, че дори не е уведомен за каквито и да е последващи действия.

Платини, който има намерение да наследи Блатер начело на ФИФА, пък определя плащането към себе си като компенсация за деветгодишната си работа работата му под ръководството на Блатер.

В четвъртък ръководителят на Арбитражната палата на комитета по етика Ханс-Йоахим Екерт ще вземе окончателното решение за съдбата на Блатер, уточнява Би Би Си.

Делото срещу Сеп Блатер е заведено на 25 септември. Той е заподозрян за това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Мишел Платини. Швейцарската прокуратура обвинява Блатер в злоупотреба със служебно положение и средства.

Сеп Блатер бе преизбран за президент на ФИФА на 29 май тази година. Четири дни по-късно той подаде оставка заради корупционните скандали.

Новите избори за поста ще се проведат на 26 февруари 2016 година. До тогава Блатер трябваше да ръководи международния футбол.

Йозеф Блатер е осмият президент на ФИФА от момента на създаването на организацията през 1904 г. Повече от швейцареца, който заема този пост вече 17 години, са ръководили ФИФА французинът Жул Риме (1921-1954 г.) и бразилецът Жоао Хавеланж (1974-1998). Блатер беше преизбиран през 2002, 2007 и 2011 г.

На 26 февруари следващата година ще бъдат проведени избори за нов президент на ФИФА, като Блатер обяви, че няма да се кандидатира за поста.

 
 
Коментарите са изключени за Официално: Блатер, Платини и Валке са отстранени за 90 дни

Повече информация Виж всички