Официална позиция на МОН за „махането на Ботев и Вазов“

| от chronicle.bg |

Всяка информация, свързана с наредбите за държавни образователни стандарти, се основава на субективни предположения и интерпретации. Това се посочва в официална позиция на Министерство на образованието, след днешна публикация във в. „Труд“, в която се допуска редуцирането на текстове от определени автори в учебниците по литература. Според „Труд“ ще бъдат редуцирани текстовете на Иван Вазов и Христо Ботев в програмата на учениците.

„Във връзка с публикации в днешните медии уточняваме, че нормативните документи, които Министерството на образованието и науката подготвя в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, все още не са оповестени на интернет страницата на Министерството“, посочват от МОН.

В позицията си от министерството подчертават, че в едномесечен срок от обнародване на закона (13.10.2015 година) трябва да бъдат приети с наредби държавните образователни стандарти за: общообразователната подготовка; за учебния план; за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

„По проектите на посочените стандарти работят комисии, в които са включени учители, представители на висши училища и на научната общност, както и представители на синдикати, на неправителствени и браншови организации и експерти. След приключване на работата на всяка от комисиите и след изработване на съответните проекти на наредби, проектодокументите ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане“, се посочва още в съобщението на министерството.