Очакваме грипа до два месеца

| от |

Изолирани са първите грипни вируси за тази година – съобщиха от националния център по заразни и паразитни заболявания. Става дума за 4 случая за грипен вирус тип Б, но се очаква в разгара на сезона да се разпространят най-вече вирусите от А група, включително и известния свински грип.

За сега нищо необичайно. Няма нови вируси, които да тревожат. И миналата година първите засечени вируси бяха от групата на Б, но после започнаха да преобладават тези от А група – Калифорния и станалия известен като свински грип. Преди 2 години най-разпространен беше Б, за който най-характерното е, че е нечувствителен към по-старите противогрипни препарати. Кой вирус ще надделее сега е все едно – и двата типа могат да са еднакво тежки.


Проф. Тодор Кантарджиев, коментира пред държавната телевизия: „
Обикновено симптомите са еднакви – просто при ГРИП трябва да се пазят най-много бременните, да се пазят децата и много възрастните хора с хронични заболявания, които би било добре да се ваксинират. Обикновено от сега щом като е започнало разпространението то ще продължи ноември и декември напомням че миналата година пикът беше на 20 януари. Може би сега пак

Още е рано да се говори за грипна вълна, а ако имате дихателна инфекция, най-вероятно става дума за парагрипни или риновируси. Все още имате време да се имунизирате, сегашните противогрипни ваксини пазят и от А и от Б. Специалистите, обаче, препоръчват – особено за деца и възрастни и още една ваксина – срещу пневмониите.“


Проф. Кантарджиев добави, че пнев
мококовата ваксина е нещо много добро. защото обикновено най-частите усложнения на грипа това са пневмониите. В най-висок процент тези пневмонии са пневмококови. Ваксината и за възрастни пък и за деца е много добра профилактика на усложненията на грипа.Може да се предпазите, като използвате тоалетните кърпички, пълноценно хранене и от ноември месец малко витамин Д, защото няма слънцегреене и кожата ни не го произвежда. Витамин Д е един от компонентите, които подпомагат синтезата на антитела.

 
 
Коментарите са изключени за Очакваме грипа до два месеца