Обзор на 33-ти кръг в Англия

| от |

Победи за лидерите в челото на класирането, битката в дъното се очертава да е изключително жестока до края.

West-Ham-1-Liverpool-2-EPL-Week-33-Highlights

Манчестър Сити – Саутхемптън 4:1

Ранният мач предложи вълнуващи моменти и спорни ситуации. Домакините поведоха след 120 секунди, след като Джеко бе спънат по доста наивен начин и Яя Туре превърна дузпата в гол. След това обаче гостите дирижираха играта и имаха повече владение на топката, въпреки че нямаха сериозни шансове за отбелязване. Но Джеко можеше да увеличи преднината за Небесносините, ако ударът му не срещна гредата. Малко след това Сабалета направи ненужно нарушение точно на ъгъла в полето и Рики Ламбърт изравни за Светците, въпреки че Харт предугади посоката на удара.

До края на полувремето гостите продължиха да владеят повече топката и определено играеха по-добре от двата тима. И точно тогава дойде най-скандалният момент, когато след блестяща атака Силва се озова зад гърба на защитата и подаде за Насри, който не му остана нищо друго, освен да отбележи. Прекрасният гол обаче бе от явна засада на испанеца, а всички от щаба на гостите бурно протестираха. Страничният съдия незнайно защо не вдигна флага и така попадението бе зачетено. Буквално в следващата атака брилянтно центриране на Коларов по фланга намери непокрит Един Джеко и босненецът увеличи с глава на 3-1. Саутхемптън бяха изпаднали в нок даун.

След почивката вече Гражданите заиграха определено доста по-скойно и сигурно и не оставиха шанс за нещо повече от почетна загуба на хората на Почетино. Дори в края резервата Йоветич покачи на 4-1 след неумела намеса на вратаря, който бе виновен и за предното попадение в мача. Така домакините постигна 14-та победа у дома и гледат към решаващия мач следващата неделя на Анфилд.

Астън Вила – Фулъм 1:2

vila ful

Белите от Лондон имаха крещяща нужда от трите точки, но първата част не предложи кой знае какви интересни моменти. Развръзката дойде през второто полувреме, където паднаха три гола и всички красиви.

Първо гостите откриха резултата с прекрасен далечен удар на Ричардсън, като юношата на Ман Ютд намери мрежата от 20 метра точно под гредата. Малко след това обаче Вила изравниха след корнер и хубав удар с глава на Грант Холт. Но това не бе всичко в срещата, като 4 минути преди края Уго Родайега спечели трите точки за столичани. Южноамериканецът вкара хубав прехвърлящ удар с глава след центриране от фаул и по този начин надеждите на Котиджърс за спасение остават живи. Следващата седмица имат ключов двубой срещу Норич, от който ще зависят много неща.

Кардиф Сити – Кристъл Палас 0:3

Тук се получи може би една от изненадите на кръга, защото се очакваше, че Кардиф ще спечелят мача в борбата си за оцеляване. Не така мислеха Орлите на Тони Пюлис, които имаха проблем с вкарването на голове, поне до този момент. Джейсън Пънчеон се отличи с два гола, вторият наистина красив след многоходова комбинация и така вгорчи живота на домакините, които все повече се запътват към долното ниво.

Хъл Сити – Суонси Сити 1:0

В друг двубой от втората половина на таблицата Тигрите постигнаха много важна домакинска победа срещу Лебедите, като единственото попадение отбеляза Бойд с глава след центриране по крилото. С тези три точки жълточерните почти сигурно си гарантираха оцеляването във Висшата Лига за поне още един сезон.

Нюкасъл – Манчестър Юн 0:4

newman

Гостите прегазиха горките Свраки, които направиха безумно слаб мач, за което допринесе и добрата игра на Юнайтед, разбира се. До средата на полувремето нищо интересно не се случи, когато Хуан Мата изригна с два бързи гола и реши изхода на срещата. През втората част гостите добавиха още две попадения за разгрома и си вдигнаха настроението преди важния мач с Байерн Мюнхен.

Норич Сити – УБА 0:1

Още една среща между борещи се за своето оцеляване отбори и още една изненадваща победа за гостите. Дроздовете нанесоха своя удар в началото на мача, което се оказа напълно достатъчно. След тази загуба ръководството на Канарчетата освободи своя мениджър заради слабите резултати и предвид доста тежката програма до края може и да не успеят да се спасят.

Челси – Стоук Сити 3:0

Сините записаха безпроблемна победа у дома срещу отбор, който беше изпълнил своята мисия да събере 40 точки и след сигурното си остава е елита Грънчарите бяха дошли по-скоро на разходка да разгледат столицата. Хората на Моуриньо си върнаха самочувствието и настроението преди изключително важния мач срещу ПСЖ през седмицата.

Евертън – Арсенал 3:0

В директната битка за четвърото място сините от Ливърпул премазаха Арсенал и станаха фаворите за място в ШЛ догодина.

Карамелите изиграха перфектен мач, за разлика от артилеристите, които за пореден път навън срещу отбор от челото претърпяват пълен крах. Стивън Нейсмит откри резултата на Гудисън, а прекрасен гол на Лукаку даде удобна преднина преди почивката. След нея автогол на Артета обрисува цялостното състояние на топчиите, които просто не бяха на себе си. В края им беше отменен гол заради несъществуваща засада, но това едва ли би било голямо утешение за Венгер и феновете на Арсенал. До скоро отборът имаше реални шансове за титлата, а сега е много вероятно да изпусне мястото дори в ШЛ, нещо, което не се е случвало доста отдавна.

Уест Хем – Ливърпул 1:2

И този мач не се размина без скандални съдийски отсъждания. Първата част бе равностойна и отиваше към спокойно 0-0, когато Стивън Джерард изведе по блестящ начин Суарес, като уруса излъга защитник на Чуковете и се канеше да вкара гол, но атаката му бе спряна с ръка и последва дузпа, за да бъде резултатът открит. И когато червените се надяваха да се оттеглят с гол аванс дойде един ъглов удар, след който стана 1-1. Фрапантното в случая беше, че Анди Керъл удари с ръка Миньоле по главата, а отгоре на всичко и го перна през ръката. Горкият белгиец изпусна топката, която бе вкарана от Ги Демел за радост на Болейн Граунд. Страничният съдия бе развял флага за нарушение, но главният не го зачете, дори повторенията на големия екран на стадиона не убедиха чернодрешкото в обратното.

През втората част Ливърпул натиснаха своя съперник и владееха повече инициативата. Другият спорен момент в срещата дойде, когато Адриан спъна играч в бяло и бе отсъдена втора дузпа. Джерард безпощадно вкара за 1-2. Ситуацията беше наистина интересна, тъй като вратарят първо изби топката, но след това с ръката закача крака, но при всички случаи положението беше 50/50. В крайна сметка предвид подарения гол за домакините не може да имат претенции към съдията. Със спечелените три точки гостите запазиха първото място и така се очертава изключително интересен мач в неделя, когато Ливърпул приемат Сити.

Тотнъм – Съндърланд 5:1

620-tot-sun-1314-adebayor-salute

Шпорите постигнаха важна победа по пътя за Лига Европа като потопиха Съндърланд под лондонския дъжд, докато гостите се закотвиха твърдо на последното място.

Мачът започна по възможно най-добрия начин за Черните котки, когато Лий Кетърмол откри резултата малко изненадващо. До края на полувремето домакините доминираха над съперника си и в края му заслужено изравниха, когато Адебайор засече с тялото си едно центриране отляво. След почивката лондончани натиснаха още повече и се стигна до втори гол след добра игра на Ериксен по фланга. Самият той отбеляза гол малко след това, а Аде и Гилфи Сигурдсон сложиха точка на спора и край на мъките на бившия играч на Тотнъм и сегашен мениджър на гостите Пойет за крайното 5-1.

С победата си белите изпревариха Ман Ютд, а гостите имат почти непосилна задача, за да могат да запазят елитния си статут догодина.

league 33

Станислав Рангелов

 
 
Коментарите са изключени за Обзор на 33-ти кръг в Англия