Обзор на 26-и кръг във Висшата лига на Англия

| от |

Ниска резултатност и отложени мачове белязаха междинния кръг.

2

26-ят кръг от Висшата лига на Англия стартира с много ниска резултатност. Във вторник вечер в пет срещи от Премиършип паднаха едва четири гола.

УБА – Челси 1:1

Голямата изненада несъмнено беше равенството, което УБА успяха да изкопчат от Челси на Дъ Хоутърнс.

Хората на Жозе Моуриньо изиграха много силно първо полувреме, в което не дадоха нито едно чисто голово положение на противниците си. Така съвсем заслужено в края на даденото от съдията продължение, Челси успяха да поведат в резултата след гол на Бранислав Иванович, който реализира с удар от няколко метра, след като бе оставен непокрит в наказателното поле пред Бен Фостър при изпълнение на поредния корнер пред вратата на домакините.

5

Втората част започна спокойно, отново с надмощие на „сините“ от Лондон, които владееха значително топката и не си даваха много зор да приключат мача.

Логично, това им изигра коварна шега, когато резервата на дроздовете Виктор Аничебе изравни резултата с попадение в 87-ата минута. Нападателят бе изпуснат в малкото наказателно поле от играещата отлично до този момент отбрана на Челси и с глава препарира Петер Чех за 1:1.

Време за финален щурм не оставаше и Челси се сбогуваха с трите си точки, а вероятно може и да падне от първото място в класирането, тъй като предстоят мачовете на преследвачите от Сити и доскорошния лидер Арсенал. Домакините спечелиха безценна тока, която предвид отложения мач на Съндърланд ги остава над чертата.

Кардиф Сити – Астън Вила 0:0

В друга среща от междинния кръг в Англия, Отборите на Кардиф и Астън Вила също не успяха да излъчат победител. Двата тима не можаха да си отбележат дори и гол и срещата завърши при нулево реми. Българинът Александър Тонев отново не бе в групата на гостите.

Домакините доминираха през първото полувреме и дори бяха близо до гола в 14-ата минута, когато удар на Фрейзър Кембъл бе избит от Брад Гузан в гредата, а веднага след това шанс се откри и пред Крейг Нуун, който обаче също прати топката в гредата.

През втората част Астън Вила стоеше по-добре, но гостите разчитаха основно на центрирания, които без проблем бяха изчиствани от бранителите на Кардиф. Домакините пък стигнаха до една по-добра възможност, но в 65-ата минута Кенуайн Джоунс от близо с глава стреля в ръцете на Гузан.

Така срещата завърши наравно и съперниците поделиха по една точка, като Астън Вила има актив от 28 и се намира на 10-ата позиция, докато Кардиф продължава да е в зоната на изпадащите

Уест Хем – Норич Сити 2:0

Отборът на Уест Хем пък записа трета поредна победа и то за трети път с един и същи резултат. Отборът от Източен Лондон изравни своя рекорд от 2007-а насам, когато не допусна гол в четири поредни мача, а възходът в момента започна именно от нулевото реми на Стамфорд Бридж.

Попадения на Джеймс Колинс и Мохамед Диаме в последните шест минути на срещата донесоха победата на столичани, която ги изкачи за пръв път през сезона в първата половина на таблицата.

„Канарчетата“ се държаха добре на Болейн Граунд до 84-ата минута, в която Джеймс Колинс засече с глава отлично центриране на Диаме в наказателното поле и откри резултата. В последната 90-а минута на редовното време Диаме пък сам завърши контраатака на своя тим, за да оформи крайното 2:0 в полза на „чуковете“.

Жълтозелените остават на точка над чертата и им предстои трудна битка за оцеляване.

Хъл Сити – Саутхемптън 0:1

Светците се наложиха над Тигрите с минималното 1-0 и затвърдиха позициите си в горната част на класирането.

Единственият гол в мача бе дело на бранителя на гостите Жозе Фонте в 69-ата минута и може да се приеме за исторически в цялата история на футбола.

Попадението на Фонте бе зачетено с новата компютърна система за отчитане на това дали топката е преминала голлинията, макар Джей Родригес да не остави всичко само на технологията и да бе забил топката в мрежата части от секундата по-късно.

Преди почивката и двата отбора треснаха гредите зад двамата вратари. Шейн Лонг с глава и Джей Родригес с техничен удар бяха близо до това да открият резултата, но бяха спрени от страничните стълбове.

След попадението на Жозе Фонте пък домакините се хвърлиха в мощен натиск и Соне Алуко и Никица Йелавич пропуснаха възможности да изравнят.

Поражението остави „тигрите“ на 13-о място в класирането, а отборът на Стийв Брус може да се свлече още по-надолу след изиграването на утрешните срещи.

Арсенал – Манчестър Юнайтед 0:0

Акцентът на кръга обаче несъмнено пада върху голямото дерби между Арсенал – Манчестър Юнайтед, играно на Емирaтс. Много големи очаквания имаше за него, а зарядът преди мача бе на ниво. Мачът кат цяло бе интересен, но липсваше завършващия удар и за двата тима.

4

Домакините можеше да бъдат попарени в началните минути, но ван Перси не използва грубата грешка в защитата на топчиите, които започнаха предния мач с два гола от съблекалните.

Двубоят бе динамичен само в последните си десетина минути, когато и двата тима погледнаха по-смело към вратата на съперника и създадоха по няколко голови положения на сметката си, но без да успят да ги реализират. Най-доволен от нулевото равенство пък сигурно е Челси и неговият мениджър Жозе Моуриньо, които запазиха първото място в английската Висша лига въпреки грешната си стъпка.

Фулъм – Ливърпул 2:3

Отборът на Ливърпул спечели по изключително драматичен начин при гостуването си на грозения от изпадане Фулъм в Лондон и прибра трите точки с гол от дузпа в даденa от от съдията продължение.

1

Възпитаниците на Брендън Роджърс на два пъти изоставаха в резултата, но намериха сили да стигнат до пълен обрат, за да се доближат само на четири точки от първото място в класирането. Коло Туре за втори път в рамките на три мача допусна ужасяваща грешка, като този път си вкара доста комичен автогол.

Стивън Джерард донесе победата на гостите, след като преди това котиджърс повеждаха на два път в резултата след грешки в защитата на червените. Останалите попадения за тима от Анфилд реализираха юношата на Ман Сити Стъридж и Коутиньо.

Така Ливърпул запазиха шансовете за титлата, докато лондончани се закотвиха на дъното и спасението вече се отдалечава.

Нюкасъл – Тотнъм 0:4

Друга сериозна изненада в кръга бе и разгромната победа наТотнъм срещу Нюкасъл с 4:0. Едва ли някой бе очаквал толкова ниски съпротивителни възможности от страна на „свраките“, и то не техния стадион.

3

Емануел Адебайор вкара два от головете в 19-ата и 82-ата минута, а освен него се разписаха и Паулиньо в 54-ата минута и Насер Шадли в 88-ата минута.

Така Тотнъм събра актив от 50 точки и остава на 5-ото място в класирането и доказа, че е най-добрият гост в първенството досега с деветата си победа далеч от дома. Колкото до свраките, явно продажбата на Кабай им се отразява доста сериозно и думите на мениджъра им преди мача, че ще се стремят да минат Юнайтед до края на сезона е било за повдигане на духа.

Ман Сити – Съндърланд – отл. Евертън – Кристъл Палас – отл.

Изминали кръг ще се запомни и соще нещо- два от мачовете бяха отложени, вследствие на неблагоприятните атмосферни условия.

Става въпрос за двубоите Манчестър Сити – Съндърланд и Евертън – Кристъл Палас.

Очакванията бяха, в тях точките да бъдат прибрани от отборите-домакини, които се явяваха и големите фаворити в тях.

Финален акорд

В крайна сметка, поредният кръг от Висшата лига на Англия ще остави смесени впечатления у нас феновете на футбола на Острова.

В него бяха отбелязани едва 15 гола, само на 1 път отборите излизаха победители в домакинствата си, гостите се отчетоха с цели 3 победи, а четири срещи завършиха при равенства, две от които безголови. Два мача пък бяха отложени поради лошо време.

Сред някои от акцентите на кръга попадат голямото дерби нмежду Арсенал и Манчестър Юнайтед, което определено ни разочарова, завършвайки при резултат 0:0, слабите игри на Норич и Нюкасъл, загубените точки от Челси, както и драматичната победа на Ливърпул при гостуването си на Фулъм.

Станислав Рангелов

 
 
Коментарите са изключени за Обзор на 26-и кръг във Висшата лига на Англия