Общо 33 незаконни постройки са премахнати в първия ден от операцията в старозагорския кв.„Лозенец“

| от |

Кметът на Стара Загора Живко Тодоровизказа благодарности на всички институции, които участваха днес в операцията по принудителното премахване на незаконни постройки в квартал „Лозенец“. Общественият ред беше осигурен и нито един общински служител не пострада. В операцията участваха служители на ОД МВР, жандармерията, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, отдел „Закрила на детето“, Центъра за спешна медицинска помощ ВиК – Стара Загора, ЕВН, както и общински служители.

IMG_3457

Първите 33 жилища, за които има издадени заповеди, бяха разрушени в първия ден от операцията по премахването им. Държавата е нехаела години наред, всички къщи имат електричество и канализация, но никой не се е заявил като собственик на имотите, обясни кметът. Той припомни, че процедурата е започнала миналата година, като потърпевшите сега, тогава са били канени на срещи в общината, предлагани са им парцели за закупуване, както и настаняване, но никой не е заявил подобно желание, изтъкна кметът.

Той потвърди на пресконференция пред журналисти, че общината е готова с проекти за 1,5 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ и ще кандидатства за финансиране през следващия програмен период за изграждането на канализация и инфраструктура на квартала. Длъжни сме да осигурим нормален живот на обитателите на законнит постройки в квартала, подчерта Тодоров. Той беше категоричен, че Стара Загора няма да допусне инцидент като варненския кв. „Аспарухово“. Кметът призова медиите да съдействат за успешното приключване на операцията, за да бъде сложен край на гетото, което генерира престъпност в района.

Петима са пострадалите служители на МВР по време на акцията, двама от извършителите са задържани издирва се трети. Пет камиона и два багера ще разчистват терена утре, като ще бъде въведено кръгово движение, така че влизането и излизането на терена да става от различни места. Проявен е голям професионализъм при премахването на първите постройки, отчете по време на проведената в края на деня оперативка ръководителят на щаба и зам.-кмет Йордан Николов. Общината е готова да предложи 80 парцела общинска земя в кв.“Три чучура север“, но в парка застрояване няма да допуснем, потвърди Николов. Утре ще продължи премахването на оставащите 20 къщи, уточни той.

Вторият етап от операцията по премахването на незаконни постройки ще продължи с описване и заснемане на следващите къщи, които подлежат на премахване в парк „Борова гора“.

Утре в 7.00 ч. операцията продължава. Осигурен е транспорт за медиите в 6,45 ч. от паркинга на общината.

 
 
Коментарите са изключени за Общо 33 незаконни постройки са премахнати в първия ден от операцията в старозагорския кв.„Лозенец“

Повече информация Виж всички