Обсъждаме промяна в статута на българския участък от „Южен поток“

| от |

Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират българския участък от газопровода „Южен поток“ като добивен.

Това съобщи от София ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с проведените миналата седмица в Москва преговори между руския енергиен министър Арександър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

„Добивният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергопакет на ЕС“, обясни източникът. По думите му в момента продължава обсъждането на дадения вариант с българската страна относно морския участък на газопровода, минаващ през териториалните води на България.

Според законодателството на ЕС газопроводите в шелфовите находища на европейските страни (Германия, Франция и Белгия) имат особения статут на „добивни“ и върху тях не се разпространява изискването за задължителен достъп на трети лица до газопреносната система.

Австрийската компания OMV, която е партньор на „Газпром“ по проекта „Южен поток“ на австрийска територия, участва в добив на газ в българския шелф. Затова един построен от OMV газопровод от шелфовото находище може по-нататък да бъде включен в проекта „Южен поток“ чрез преотстъпване на права.

Гюнтер Йотингер не посочи срокове за нова сеща по „Южен поток“ на последната си среща с Александър Новак. „Този проект може да помогне на Европа едва след 4-5 лет и той няма да реши текущите проблеми“, каза еврочиновникът. / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Обсъждаме промяна в статута на българския участък от „Южен поток“