Обраха паметника на връх Шипка

| от |

Дни след като отново на дневен ред изплува проблемът с охраната на Шипка, апаши посегнаха на части от експозицията в Паметника на свободата, предаде кореспондентът на БГНЕС от Казанлък.

В районното полицейско управление сигнал за кражба от експозицията на величествения монумент е получен вчера. От съобщението на полицията става ясно, че кражбите били системни в продължение на месеци – за времето от 28 февруари до 11 август неизвестно лице е откраднало от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

По случая е образувано досъдебно производство.

БГНЕС припомня, че само преди дни, на 8 август, министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов предложи създаването на междуведомствена работната група, която трайно да гарантира опазването и съхраняването на Националния парк-музей „Шипка“. Предложението за създаването на работната група бе отправено до Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи.

Тази година, на 26 август, се навършват 80 години от откриването на величествения монумент.

През юли 2010 година мемориалният комплекс на връх Шипка за малко да остане неохраняем. Полицейската охрана трябваше да бъде свалена, тъй като с Постановление № 4 на Министерския съвет Шипка бе изключена от списъка на стратегическите обекти, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи. Мярката бе наложена с цел реализиране на икономии. Тогава директорът Данчо Данчев получи предизвестие от МВР, че полицейските служители напускат комплекса. Още тогава Данчев определи случващото се като сериозен проблем, тъй като в музейната експозиция на Паметника на свободата има стотици ценни експонати от Руско-турската освободителна война. Освен това част от експозицията е на открито и така ще се превърне в лесна плячка за крадците. Тогава до сваляне на охраната не се стигна, след като се намериха средства за гардове.

Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г. и завършва през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.

В България се дават милиони левове за охрана на висши партийни лица, а за охрана на българската светиня – пари пак се оказва, че няма. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Обраха паметника на връх Шипка