Обама зове лидерите на Г-20 да подкрепят икономическия растеж

| от |

САЩ не могат сами да донесат растеж на световната икономика, заяви президентът Барак Обама в Бризбейн и призова ръководителите на страните от Г-20 да помогнат за растежа.

Последните години САЩ дадоха работа на повече хора отколкото всички развити икономики взети заедно. Не може обаче да се очаква, че САЩ ще носят световната икономика на гърба си, посочи Обама на срещата на Г-20 в Австралия.

Г-20 имат отговорността да действат за насърчаване на търсенето, да инвестират повече в инфраструктурите и да създават работни места за хората от всички страни, добави той.

В световната икономика има забавяне и сред големите икономически зони единствени САЩ бележат напредък, докато Европа и Япония тъпчат на едно място, а в новите бързо развиващи се икономики растежът варира.

Австралия, която сега председателства Г-20, си постави като приоритет да накара страните-членки на тази организация, която представлява 85% от световното богатство, да вземат мерки за нарастване на БВП с 2% допълнително до 2019 г., което означава увеличаване на световния БВП с над 2000 милиарда долара, отбелязва АФП.

Според предвижданията на Европейската комисия растежът в еврозоната едва ли ще надхвърли 0,8% тази година и 1,1% през 2015 за разлика от добрите показатели на американската икономика. Само за третото тримесечие американският БВП е нараснал с 3,5% в годишно изражение. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Обама зове лидерите на Г-20 да подкрепят икономическия растеж