Обама: Няма да се съглася на лоша сделка с Иран

| от |

Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроекта, даващ право на Конгреса да преразгледа всяко финално споразумение между Иран и Шесторката.

Първоначално Обама заплаши, че ще наложи вето върху законопроекта, но впоследствие се отказа от това си намерение. Компромисът бе постигнат, след като законодателите премахнаха някои от най-спорните моменти в документа, ограничаващи президентските правомощия.

„Няма да приема лоша сделка с Иран. Въз основа на постигнатите дотук съглашения Иран вече преустанови или намали равнището на някои аспекти от своята ядрена програма. Сега търсим решение в пълен мащаб. Нуждаем се от сделка, гарантираща, че Иран по никакъв начин няма да се сдобие с ядрено оръжие“, заяви Обама на влизане в синагогата във Вашингтон, където се чества месеца на еврейската култура в САЩ.

Окончателният договор за иранската ядрена програма между Техеран и Шесторката (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия и ЕС) трябва да бъде подписан до 30 юни. Чрез договорът Иран ще гарантира, че ядрената му програма е с изключително мирни цели, а в компенсация ще бъдат снети в голяма степен санкциите срещу страната. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Обама: Няма да се съглася на лоша сделка с Иран